tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.6.2014 07:29:06

Tarımda kalıcı enerji

Almanya, İsveç ve ABD Kalkınma Bakanlıklarının ortak projesi olan Powering Agriculture girişimi ile, yeni enerji politikaları geliştirerek kırsal kesimleri kalkındırmak hedefleniyor. Elektrik ve akaryakıtın daha kolay ulaşılır kılınmasını sağlamaya çalışan proje, bu sayede gıda üretimini arttırarak açlıkla mücadele etmeyi amaçlıyor. Almanya Uluslararası İşbirliği Kurumu’ndan (GIZ) Maria Weitz, kırsal bölgelerdeki enerji dağıtımının mutlaka geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımının yüzde 20’sinin gıda üretiminden kaynaklandığını belirten Weitz, bu oranın mutlaka azaltılması gerektiğine vurgu yaptı. “Bunun için hem kaynaklarımızı daha etkili kullanmalı hem de sera gazına sebep olmayan enerji alanlarından yararlanmalıyız” diyen Weitz, bu enerji türlerine örnek olarak güneş ve rüzgar enerjilerinin yanı sıra, tarım üretiminin atıkları ile işletilebilen organik gaz tesislerinin de kullanılabileceğini belirtti. Mısır gibi bazı ülkelerde güneş enerjisi ile çalışan su pompalarının kullanıldığını ve bunlar sayesinde iyi verim alındığını söyleyen Weitz, “Geliştirilecek olan yeni teknolojiler mutlaka yerel kullanıma uygun olmalı. Sanayi ülkelerinde geliştirilen teknolojik yenilikler var. Bunlar teorik olarak gelişmekte olan ülkelerde kullanılabilir ancak edinilen tecrübelere göre bu teknolojilerin en fazla yerel kullanıma açık olmasına dikkat edilmeli” dedi. Amerikan Kalkınma Dairesi’nden (USAID) Jeremy Foster ise, geliştirilmesi gereken yeni enerji üretim ve dağıtım sistemlerinin yerel bölgelerde kullanılabilir ve masraflarının karşılanabilir olması gerektiğine değindi. Gelişmekte olan ülkelerde temiz, maliyeti karşılanabilir ve güvenilir enerji olanakları olmayan üreticilerin ve tarım işletmelerinin, gelirlerini arttırma konusunda olanaklarının çok gerisinde kaldıklarını söyleyen Foster, “Gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 1 buçuk milyar insan elektriğe ulaşamıyor. Her dört kişiden üçü bu bölgelerde aşırı yoksulluk çekiyor” şeklinde konuştu.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.