tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.6.2014 07:41:20

Çölleşmeden 1,5 milyar insan etkileniyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 17 Haziran Dünya Kuraklık ve Çölleşme ile Mücadele Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Mesajda, dünyanın bazı bölgelerinde üreticilerin daha verimli topraklar ya da gittikçe azalan su kaynakları için birbirleriyle çatışmaya girmesi konusunun herkes için bir uyarı olması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Gıda fiyatlarındaki artış, iç göçler ve toplu nüfus hareketleri, küresel gıda güvenliğinin risk altında olduğunun işaretlerini veriyor.” Dünya üzerindeki kurak alanlarda toprakların yaşadığı verimsizliğin ciddi bir şekilde hissedildiğini söyleyen Ban Ki-moon, “Günümüzde verimliliği düşen toprakların yüzde 80’i halihazırda tarım yapılan alanların bir parçası. Söz konusu topraklar üzerinde 1,5 milyar insan yaşıyor, bunların büyük bölümünü de küçük üreticiler teşkil ediyor. İklim değişikliği bu üreticilerin verimliliğini doğrudan tehdit ediyor. Birçok bölgede su kaynakları azalıyor, tarım arazileri küçülüyor ve alınan hasat düşüyor” diye ifade etti. Gittikçe artan küresel aşırı hava hareketlerinin gıda üretimi üzerinde ilave bir etki yapacağının tahmin edildiğini belirten Ki-moon, "Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte tarım üretimi kaynaklarının tamamının hızla korumaya alınması gerekiyor. Tarımın sürdürülebilir olmasının, toprakların verim kaybının önlenmesinin ve zarar gören alanların rehabilite edilmesinin yollarını bulmalıyız" diye belirtti. Verimliliğini kaybeden toprakların rehabilite edilmesinin büyük önem taşıdığına da dikkat çeken Ki-moon, bu sayede iklim değişikliğinin yaptığı en korkunç etkilerden kurtularak, gıda üretiminin artırılabileceğini belirtti. Aynı zamanda kaynaklar üzerindeki rekabetin de azaltılabileceğini ifade etti. Bu yılki Dünya Kuraklık ve Çölleşme ile Mücadele Günü'nün temasının 'Toprak yarına aittir, gelin onu iklime dayanıklı hale getirelim' olarak belirlendiğini ifade eden Ki-moon, "Bu slogan gerçeği yansıtıyor. Burkino Faso, Nijer ve Mali'de 5 milyon hektar alan rehabilite edilerek yeniden kazanılmış bulunuyor. Gelin bu başarılar bize ilham kaynağı olsun ve toprağı gelecek nesiller için koruyalım ve verimli kılalım." diyerek mesajına son verdi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.