tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.3.2014 10:11:18

Organik ürünlerin üretimi de pazarı da arttı

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atilla Ertem, Türkiye’de 1980’li yılların sonunda sözleşmeli üreticilikle başlayan organik tarım üretiminin hızla yaygınlaştığını söyledi. Üretimin yapıldığı ilk yıllarda sadece ihracatı yapılan organik ürünler için son yıllarda semt pazarlarının da kurulmaya başlandığını belirten Erten; İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok şehirde her hafta kurulan pazarlarda taze sebze ve meyvenin yanı sıra paketlenmiş ürünler, tekstil, kozmetik ve temizlik ürünlerinin satıldığını kaydetti. Ertem yaptığı açıklamada, organik tarımın hızla yaygınlaştığını söyleyerek, 2002 yılında 310 bin 125 ton olan organik ürün üretiminin, 2012 yılında 1 milyon 750 bin 126 tona çıktığını söyledi ve Türkiye pazarının yıllık ortalama yüzde 10 civarında büyüdüğünü ekledi. Dünyada ekolojik ürün pazarı 2013 yılında 65,4 milyar doları geçti. Türkiye, dünya organik tarım pazarından 500 milyon civarından pay alıyor ve tahmini ihracat miktarı 400 milyon civarında bulunuyor. Geçmişte sadece ihraç edilen organik ürünlerin son yıllarda iç pazarda da satılmaya başlandığına dikkat çeken Ertem, iç pazar büyüklüğünün yıllık 100 milyon dolara ulaştığını söyledi. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği verilerine göre, Türkiye’nin organik ürün çeşidi ve üretimi katlanarak artıyor. 2002 yılında 150 olan bitkisel ürün sayısı, 2012’de 204’e çıktı. Üretici sayısı ise 12 bin 428’den 54bin 635’e yükseldi. Üretim yapılan toplam alan da 89 bin 827 hektar alandan 702 bin 909 hektar alana yükseldi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.