tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.11.2013 08:29:39

Muz rekora koşuyor

  Muz üretiminin 2013 yılında 215 bin 472 tona ulaşması bekleniyor. 2000 yılı ile 2007 yılı arasında üçe katlanarak 64 bin tondan 189 bin 107 tona çıkan muz üretiminin 2013 yılındaki rekoltesinin bir rekor olacağı kaydediliyor. Rekoltedeki artışa karşın muz üretiminde aşılması gereken sorunlar hala mevcut. Üretimdeki artışı örtü altı yetiştiriciliğindeki gelişmelere bağlayan Türkiye Ziraat Odalar Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üreticilerin korunması amacıyla ithal edilen muza yüzde 145,8 gümrük vergisi uygulanması önemlidir ama muza ayrıca somut destek de verilmelidir” sözleriyle atılması gereken adımları sıralıyor. Üretimin tüketimi karşılaması ve döviz kaybının önlenmesi için üretimin desteklenmesi, sulama suyuyla ilgili alt yapı sorunlarının giderilmesi ve sera yapımının teşvik edilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, “Muz üretilen bölgelerde yaşanan sorunları tespit etme, sorunları çözme konusunda hazırlanacak projelerle Muz Araştırma İstasyonu açılmalıdır. Araştırma kuruluşları sebze seralarından daha yüksek olan ve farklı bir teknolojiyle kurulması gereken muz seralarının donanımlarıyla ilgili çalışmalar yapmalıdır” diyor. Yerli muzun raf ömrünün kısalığına da değinen Bayraktar, ithal muza karşı pazarın korunması adına yapılması gereken üretim ve işlemedeki iyileştirme çalışmalarının altını çiziyor. Öte yandan üretimin standartlara uygun hale gelmesine ve üretimin yılın 12 ayına yayılarak planlanmasını gerektiğini vurgulayan Bayraktar, markalaşmayı en hızlı çözüme kavuşturulması gereken sorunlardan biri olarak gösteriyor.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.