tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.10.2013 07:27:21

Bursa armudu Çin'e yenildi

Bursa’da 2 yıl önce 15 bin tona yakın armut ithal eden İran’ın, Çin armuduna yönelmesi üreticiyi ve ihracatçıları pazar konusunda yeni arayışlara yönlendirdi. Bursa, iklim ve toprak yapısının uygunluğu ile armut yetiştiriciliği için en verimli olanakları sunuyor. Bir dönüm araziye 40 tane dikilebilen deveci armudu türü ağaçlar 400 kilograma yakın ürün verebiliyor.  Ağaçların henüz yetişkin olmadığı olduğu bir bahçeden ise bir dönümde 6 ton armut hasat ediliyor. Gürsu ovasında hasadı devam eden armudun, bu yıl 60 bin ton rekolte vermesi bekleniyor. Üreticiler, bu sezonun verimli geçeceğini söylüyor. Ancak deveci armuduna desteğin olmaması ihracatçı ve üretici için en temel sorun. İran ile olan ihracatın 2 yıldır durduğunu dile getiren üreticiler, deveci armudunun yanı sıra 50 bin ton civarında üretilen santa maria türü armudun 15 ton kadarının İran’a giderken şimdi iç pazarda kaldığını belirtiyor. Bu aksaklığın ayrıca iç piyasayı da etkiliyor. Türkiye’den deveci armudu ihracatını durduran İran’ın alternatif olarak Çin’de üretilen armuttan ithal ettiğini söyleyen üreticiler, “Bizim armudumuza benzeyen Çin’de yetiştirilen armutlar İran’ın yeni tercihi. Çin armudunun tadı bizimki kadar güzel olmasa bile İran’ın tercihi bu yönde. Bu yüzden meyvelerini Çin’den getirtiyor” diyor. Üretim girdilerinin maliyeti, ihraç edilemediği için buzhanelerde bekleyen ürünün değerlendirilememesi, üretici ve tüccarın ortak olarak dile getirdiği bir sorun. Çin armudu karşısında çok daha kaliteli olan Bursa armudunun, ülke tarımının kazanması için devletten yardım bekliyorlar.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.