E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2.1.2013 10:23:29
Son aylarda artan meyve ve sebze fiyatlarına karşı bir tepki de Türkiye Ziraatçiler Derneği’nden (TZD) geldi. TZD Başkanı İbrahim Yetkin, “Haksız kazanç ve fiyatlandırmadaki anarşi sonucunda hasat üreticinin elinde kalıyor. Üretici birliklerinin güçlendirilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Meyve ve sebze ürünlerinde yüksek seyreden fiyatlardan öncelikle hal’lerin sorumlu olduğunu söyleyen Yetkin, “Üretici ‘fiyatlar düşük’ diyerek hasadı elinden çıkaramıyor, tüketici ise pahalı olduğun için sebze ve meyve yiyemiyor. Üreticinin elinden 50 kuruşa çıkan domates 3,5 liraya; 75 kuruşa çıkan biber 4,5 liraya satılıyor. Portakal, mandalina ve limonda da benzer durumlar var. Kimse portakalı dalından almıyor. Üreticinin elinde kalan portakal satılacak gibi değil, 30-50 kuruşa elinden çıkarıyor. Ama sonradan kilosu 1,5-2 liradan satılıyor. Fiyatlandırmadaki bu anarşi fırsatçılıktan kaynaklı” şeklinde konuşuyor.
Üretici birliklerinin güçlenmesinin fiyat sorunu çözeceğini düşünen Yetkin, “Türkiye’de ne zaman üretici birlikleri şehirlere kadar yayılır o zaman bu haksız kazançlar da engellenir. Bu gerçekleştiği takdirde fiyatlar bugünden yüzde 50 daha ucuz hale gelecektir. Üretici birlikleri güçlü olduğu takdirde vatandaş da daha ucuza meyve ve sebze yiyebilecek” ifadelerini kullanıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Zirai mücadelede kullanılan araçlara ilişkin yeni yönetmelik taslağı, insansız hava araçları ve drone’ların bitki koruma uygulamalarında kullanımını düzenliyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.
Afrika ve dünyanın tropik bölgelerinde yaygın biçimde tüketilen gölevez Türkiye’nin güney kesimlerinde ekim alanlarını genişletmeye başladı.