E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
1.11.2012 10:16:05
Dünya genelinde iklim koşulları hem doğal hem de beşeri nedenlerden dolayı değişiyor. İklim şartlarındaki değişimler kaçınılmaz olarak tarımsal faaliyetleri, bu da gıda ve beslenme alışkanlıklarının dönüşmesine neden oluyor.
Birleşmiş Milletler Gıda Güvenliği Komitesi'nin isteği ve Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Danışma Grubu'nun (CGIAR) girişimiyle başlatılan bir araştırma, yakın gelecekte geniş nüfusların beslenmesinde önemi artacak olan tarım ürünlerini ortaya koydu. Listenin başında ise tropikal kökenli bir meyve olan muz bulunuyor.
Güney Amerika'dan Afrika'ya, oradan da Asya'ya kadar tropikal iklimin hüküm sürdüğü bütün kıtalarda en çok yetiştirilen ürünlerden birisi olan muz, dünya genelinde de severek tüketilen bir meyve olarak biliniyor. Ancak yapılan araştırmalar, muzu lüks ya da can çekince yenilen bir meyve olmaktan çıkarıp temel bir besin maddesi haline gelebileceğini gösteriyor.
CGIAR'dan yapılan açıklamalarda, son bir kaç yüzyıldır özellikle soğuk iklimlerin hakim olduğu ve Kuzey Amerika, Avrupa gibi refah düzeyinin yüksek olduğu bölgelerde en temel besin haline gelen patatesin yerini muza bırakabileceği belirtiliyor. CGIAR profesörlerinden Philip Thornton, küresel ısınma nedeniyle başta patates olmak üzere pirinç, buğday ve mısır gibi tahıl ürünlerinin üretiminin azalacağına vurgu yapıyor. Thornton, "Özellilkle patatese bağımlı tarımsal üretimin hakim olduğu yerlerde muz sihirli bir çözüm olmasa da iyi bir alternatif olabilir" şeklinde konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.