tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.10.2012 11:05:58

Pamukta yakın tarih tekerrür ediyor

Türkiye’de bir zamanlar romanlara konu olan pamuk üretimi ve üreticileri geçmiş yılları mumla arıyor. Geçtiğimiz 2 yılda eski günlerine dönüş sinyali veren pamuk tarımında rakamlar yeniden küçülmeye başladı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası (İTO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Söke Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin katkılarıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından gerçekleştirilen “Uzaktan Algılama Yöntemi ile Ege Bölgesi 2012-13 Sezonu Pamuk Rekoltesi Tahmin Çalışmaları” sonuçlandı. Ortaya konulan rakamlar, ekili alanların yüzde 11,6; verimin ise yüzde 21,4 oranında azaldığını gösteriyor. Yeni sezonda beklenen rekoltenin ise 130 bin 992 şeklinde olduğu belirtiyor.

1,9 liraya mal ettiği mahsulü 1,8 liraya satmak zorunda kalan üreticinin devamlı zarar ettiğini söyleyen Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İTB Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, mazot desteğinin revize edilmesi gerektiğini savunuyor. “Brezilyalı pamuk üreticisinin 2 liraya kullandığı mazotu bizim üreticimiz 4,4 liraya kullanıyor. İlaç ve gübre maliyetleri de çok yüksek. Devlet pamuğun kilogramına 46 kuruş prim veriyor” diyen Kocagöz, asgari beklentilerinin ise 60 kuruş civarında olduğunu belirtiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.