tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.05.2025

Tropik bir bitkinin Türkiye serüveni: Manyok gerçeği

Tropik bir bitkinin Türkiye serüveni: Manyok gerçeği

Cassava (Manihot esculenta), Türkçede manyok olarak bilinen, özellikle Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’da yaygın olarak yetiştirilen, nişasta açısından zengin bir kök bitkisi. Sıcak iklim koşullarında düşük maliyetle yetiştirilebilmesi ve uzun süreli kuraklıklara karşı dayanıklılığı sayesinde, tropik ülkelerde temel gıda maddesi ve ekonomik kaynak hâline geldi. Köklerinde yüksek oranda karbonhidrat (özellikle nişasta) barındıran manyok hem insan tüketimi hem de hayvan yemi ve endüstriyel nişasta üretimi için kullanılıyor.

Kuraklığa karşı yüksek tolerans gösteriyor

Manyok’un başarısının ardında, düşük bakım gereksinimi ve zorlu iklim koşullarına dayanıklılığı yatıyor. Özellikle 25–30°C sıcaklık ortalaması olan bölgelerde, yıllık ortalama 1000 ila 1500 mm arasında değişen yağış koşullarında oldukça verimli yetişiyor Hafif, iyi drene olan, asidik ya da nötr pH’lı toprakları tercih ediyor. En çarpıcı özelliği ise kuraklığa karşı yüksek tolerans göstermesi; bu da onu küresel ısınmanın tarım üzerindeki etkilerini düşündüğümüzde geleceğin mahsullerinden biri yapıyor. 8 ila 18 ay arasında değişen hasat süreleriyle, nişasta oranı yüksek ve uzun süre depolanabilir kökler üretiyor.

Manyok geniş kullanım alanına sahip

Manyok, dünya çapında 500 milyonun üzerinde insan için temel gıda kaynağı. Özellikle, Nijerya, Tayland, Endonezya, Brezilya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, manyok üretiminde lider ülkeler. 2024 yılı itibarıyla küresel manyok piyasası, yılda yaklaşık 300 milyon ton üretimle 60 milyar dolar değerinde. Nişasta üretimi, biyoetanol, hayvan yemi, glütensiz un üretimi ve ilaç sanayi manyok’un ekonomik kullanım alanlarının başında geliyor.

Manyok Türkiye’de olur mu?

Dünya manyok’u yüksek ekonomik değeri nedeniyle yaygın olarak üretirken, Türkiye’de bu bitkinin yetiştiriciliği oldukça sınırlı. Bunun başlıca nedeni, manyok’un dona karşı hassas olması ve Türkiye’nin büyük bölümünde kış aylarında düşük sıcaklıkların görülmesi. Sadece Akdeniz'in bazı mikroklima bölgelerinde teorik olarak yetiştirilebilse de bu alanlar dahi yıl boyunca sıcak kalan tropik koşulları sağlayamıyor. Ayrıca manyok’a yönelik pazar bilinci ve pazar talebi oldukça düşük ne sofralık ne de sanayi kullanımı açısından yaygınlığı bulunmuyor. Bununla birlikte tarımsal destek politikaları geleneksel ürünlere odaklanırken, manyok gibi alternatiflere yönelmiyor. Son olarak, manyok’un ekonomik değerini artıran nişasta, un ve etanol gibi işlenmiş formlarını üretecek sanayi altyapısı Türkiye’de yeterince mevcut değil, bu da üretimin katma değerini düşüren bir etken.               

Bilinçli yatırımlar ve doğru destek gerek

Manyok, tropik tarımın parlayan yıldızlarından biri olsa da Türkiye iklimine ve tarımsal ekonomisine henüz tam anlamıyla entegre olamamış durumda. Ancak değişen iklim koşullarına uyum sağlamak istiyorsak; bilinçli Ar-Ge yatırımları ve doğru destek mekanizmalarıyla, gelecekte Türkiye’nin agro-endüstriyel ürün portföyünde yer bulması gerekiyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.