tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.02.2023

Rusya'dan Ukrayna’ya tarımda çelme

Rusya

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta bir yıl geride kalırken, buğday, mısır ve ayçiçeği gibi tarım ürünlerinin üretimi ve ticaretinde Rusya’nın önemli bir pay elde ettiği görülüyor.

Türkiye, yaşadığı deprem felaketinin yaralarını sarmaya devam ederken, dünyayı kaosa doğru sürükleyen Rusya’nın Ukrayna’yı işgali birinci yılını geride kaldı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin girişimleriyle başlayan Tahıl Koridoru ile iki ülke arasındaki çatışmanın yol açtığı gıda krizine geçici bir çözüm bulunsa da mart ayında yeni bir anlaşma için dikkatler Rusya’da olacak.

Başta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin tarım ürünleri ticaretini yürüttüğü Tahıl Koridoru’nun kapanması durumunda da Türkiye dahil birçok ülkenin tahıl ithalatının sekteye uğrayacağı düşünülüyor. Zira Ukrayna’nın tahıl ihracatını sağlayan koridordan bugüne kadar 22 milyon 165 bin 287 ton tahıl ve gıda ürünü ihraç edildi. Ancak istatistiklere göre ise savaşın patlak verdiği günden bu yana Karadeniz’de tarım ürünleri ticaretinde Rusya’nın daha kazançlı konumda olduğu görülüyor. Ekonomim.com’un yaptığı habere göre buğday, mısır, ayçiçek yağı gibi tarım pazarlarındaki payını artıran Rusya’nın karşısında Ukrayna'nın pazar payı geriliyor. Ukrayna'nın buğday ihracatı, 2022-23 pazarlama yılında üçte birden fazla düşerken, ayçiçek yağı sevkiyatları beş yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.

bugday-istatistik.jpg

Buğday ihracatında aslan payı Rusya’nın

Ukrayna Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre Ukrayna'nın işgal edildiği 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana ülkenin buğday sevkiyatı 2022-23 mali yılında şimdiye kadar yüzde 39 düşüş gösterdi ve 10.8 milyon ton oldu. İşgalden sonra Ukrayna’nın buğday ihracatı dururken, Temmuz 2022’de açılan Tahıl Koridoru ile birlikte ihracatta artış yaşandı. Avrupa'ya yapılan sevkiyatlar 10 kattan fazla artarken, Asya ve Afrika'ya yapılan sevkiyatlar yüzde 75 ila 80 arasında düşüş gösterdi. Uzmanlar, 2023-24 sezonunda Ukrayna'nın buğday ihracatının 12 milyon tona düşmesini bekliyor. Savaş öncesi buğday üretimi 33 milyon ton olan Ukrayna’da, savaş sonrası tarım arazileri ve ekipmanlarının savaşta hasar alması nedeniyle üretimin 21 milyon ton olacağı öngörülüyor. Rusya'nın ise 33 milyon ton olan buğday ihracatının 2022-23 sezonunda 41.5 milyon tona çıkarması bekleniyor.

 

aycicek-istatistik.jpg

Rusya ayçiçeği üretimini artırıyor

İşgalin Ukrayna’da etkilediği bir diğer tarımsal ürün de ayçiçeği. Ülkede ayçiçek yağı sevkiyatlarının 2022-23 döneminde beş yılın en düşük seviyesine ineceği belirtiliyor. ABD Dış Tarım Servisi, 9 Şubat tarihli aylık yağlı tohumlar raporunda, sevkiyatların 3.85 milyon ton olacağını öngörüyor. Ukrayna, Dünyanın en büyük ayçiçek yağı üreticisi olan Ukrayna’yı Rusya takip ediyor. Her iki ülke, 2020-21 üretim sezonunda küresel ayçiçeği üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştirdi. Ukrayna'nın 2022-23'te 4.3 milyon ton ayçiçek yağı üreteceği tahmin edilirken, bir önceki yıl ülkede ayçiçeği üretiminin 4.64 milyon ton olduğu belirtiliyor. Rusya'da ise 2022-23'te üretimin 6,19 milyon tona çıkması beklenirken, bir önceki yıl üretimin 5.82 milyon ton olduğu ifade ediliyor.

misir-istatistik.jpg

Mısır ihracatı yüzde 7 düştü

Savaş nedeniyle üretim düşüşü beklenen tarım ürünlerinden biri de mısır. Ukrayna dünyanın lider mısır ihracatçılarının başında geliyor. Ancak ABD Tarım Bakanlığı, Ukrayna’nın savaş öncesi mısır üretiminin 26.98 milyon ton seviyesinde olduğunu belirtirken, 2022-23 üretim sezonunda üretimin 22.5 milyon tona ineceğini tahmin ediyor. Ukrayna Tarım Bakanlığı’na göre de 2022-23 sezonunda ülkeden şimdiye kadar yıllık yüzde 7 düşüşle 17.41 milyon ton mısır ihraç edildi.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.