tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.12.2021

tarlasera Aralık sayısı okurlarıyla buluştu!

tarlasera-aralik-sayisi-okurlariyla-bulustu1.jpg

Kapak Konusu sayfalarında akıllı sera teknolojilerini ele alan tarlasera bu ay da ekonomik gelişmelerin gölgesinde yolunu sürdüren Türkiye ve dünya tarımınına dair pek çok konuyu ele alıyor.

Bugünlerde üreticiden zirai bayiye, halciden ihracatçıya kadar tarımsal üretim zincirinin hangi halkasıyla temas etseniz hep aynı kelimeyi duyacaksınız: “Belirsiz…” Döviz kurundaki dramatik yükselişler ve ona bağlı olarak sürekli yukarı tırmanan girdi maliyetleri, satış fiyatları, hammadde sorunları, sekteye uğrayan modernleşme ve uyum sağlaması giderek zorlaşan üretim koşulları bu belirsizliğin temel kaynakları.

Tüm bunlar gelecek yıllara değil, bir sonraki üretim sezonuna dair bile öngörüde bulunmayı ve üretimin sürdürülebilirliğini zorlaştırıyor. Ancak mesleği üreticilik olan herkesin bu belirsizlik deryasına dalıp risk aldığını, almak zorunda kaldığını da görmek gerekiyor.

Tarımda riskler neyin pahasına alınıyor?

Normal şartlarda, sağlıklı bir tarımsal üretimde, sağlıklı bir ekonomide “risk” sözcüğü daha fazla kazançla, yeni girişimlerle ya da bazen bir değişimi gerçekleştirme çabasıyla birlikte anılır… Ancak bugünkü belirsizlik ortamında üreticiler yalnızca üretime, en azından mevcut koşullarda devam edebilmek, geçinebilmek, ailesini geçindirebilmek pahasına alıyor.

tarlasera-aralik-sayisi-okurlariyla-bulustu3.jpg

Üstelik bu risk yalnızca ekonomik belirsizlik ortamına karşı değil, tarımın olağan riskleri olan doğa şartlarını her geçen yıl daha da beklenmedik ve anormal boyutlara taşıyan iklim değişikliğine karşı alınıyor. Ve üreticinin omuzladığı bu risk toprağı boş bırakmamanın, tedarik zincirini kesintiye uğratmamanın, gıdaya olan daimi ihtiyacı karşılayabilmenin de tek koşulu…

Sermayesiz teknoloji, teknolojisiz gelişim imkansız

İşte bu yüzden girdi maliyetlerinin ne yöne gideceğini de, uğrayabileceği zararların nasıl karşılanacağını da bilmek üreticinin en doğal hakkı. Ancak maliyetlerin makul seviyeye düştüğü ve üreticinin aradığı desteği bulduğu en iyi senaryo bile bir bütün olarak üretimin geleceğine ışık düşürebilmek için tek başına yeterli değil.

Türkiye tarımının soluğunu kesen bu darboğaz bir benzerini tekrar yaşamamak ve onu gelecek ekonomik sarsıntılara karşı güçlü kılmak için küresel tarımının gelişim temposuna erişmesi gerek. Bugünkü tablonun aksine, üreticilerin geçim derdi ve risklerden bağımsız olup sermaye biriktirebildiği bir ortam teknolojik dönüşümün hızlanması, yani ülke tarımının gelişimine dünyayla uyumlu şekilde devam edebilmesi için gerekli.

tarlasera-aralik-sayisi-okurlariyla-bulustu2.jpg

Verimliliğin adresinde modern tarım yazıyor

Zorlu ekonomik geçitlerde gıda tedakinin devamlılığını sağlamak, gıda fiyatlarında enflasyonu dizginleyebilmek ve ihracat yoluyla yurtdışı gelir kaynaklarını ülke ekonomisinin önüne serebilmek için kilit önemde olan verimliiğin adresinde “modern tarım” yazıyor. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera bu ay Kapak Konusu sayfalarında modern tarımın ekonomik anlamda en çok fark yaratan, hatta örtü altında rekabet adına giderek bir zorunluluğa dönüşen akıllı sera teknolojilerini masaya yatırdı.

Doğru bilgi ve uygulamaya yatırım zamanı

Üstlerindeki belirsizlik bulutunun gölgesinde de olsa, tarım arazilerine ekili ürünler üreticilerin beklentilerine -kendileri için yapılan yatırım ölçüsünde- vermeye devam ediyor. Bu yatırımın mali boyutunun, tarlasera Kasım sayısında incelenen gübre konusunda olduğu gibi, mevcut ekonomik şartlara bağlı olarak azalması kaçınılmaz. Bu da önümüzdeki günlerde verim ve rekolte gibi üretim göstergelerinde maliyet krizinin izlerine daha çok rastlanacağı anlamına geliyor.

tarlasera-aralik-sayisi-okurlariyla-bulustu4.jpg

Ancak yatırımın bir de “özen” boyutu var. Bu özen üreticilerin mevcut imkanları dahilinde elde edebileceği en iyi üretimi yapması anlamına geliyor. Bunun yolu ise doğru bilgi ve uygulamadan geçiyor. Bu ay tarlasera’nın bitki sağlığı için yaşamsal öneme sahip besin elementleri ve örtü altının baş düşmanlarından kurşuni küf hastalığına ayırdığı Detay sayfaları da bilimsel bilgiye dayanan bu özen faktörüne katkı sunmayı amaçlıyor.

Sulamaya açılacak yeni tarım arazileriyle birlikte Türkiye’nin su kaynaklarını bekleyen tehlike, ihracattaki dünya liderliğine karşın ayvada yaşanan fiyat sorunsalı, hastalıklara dirençli domatesler geliştirmenin en modern yöntemlerinden olan moleküler markörler ve balkabağı üreticiliğinin püf noktaları da 2021 yılının son tarlasera’sında ilgiyle okuyacağınız diğer konular olacak.

Okumak için mola verin!

Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Aralık sayısını edinmek Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi dijital ortamda okumak için ise Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.