tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.04.2021

Çeltikte yabancı ot kontrolü

Çeltikte yabancı ot kontrolü

Çeltikte yabancı ot problemi üreticilerin en büyük sorunu. Giderek daha fazla direnç kazanan ve kontrol edilmesi zorlaşan bu otlarla mücadelede her geçen yıl yeni ve farklı çözümler oluşturulmaya, çeltik tarlaları yabancı otlardan arındırılmaya çalışılıyor.

Yabancı otlar gelişme yeteneklerinin üstünlüğü nedeniyle çeltik tarlalarında ışık, besin maddesi ve su gibi faktörler bakımından uygun ortam bularak hızlı bir şekilde gelişiyor. Yayılış biçimleri sulama, sel suları olduğu gibi bulaşık tohum ve yanmamış çiftlik gübrelerinin kullanılması, toprak aletleri, harman makineleri ve rüzgarla da olabiliyor. Bunlarla gereğince mücadele yapılmadığı takdirde ürünlerde yüzde 20-30 oranında düşüş yaşanıyor. Bu nedenle yabancı ot kontrolünün zamanında ve uygun bitki koruma ürünü kullanılarak yapılmasına dikkat etmekte fayda var.

Kullanılacak herbisitler seçilirken, çeltik tarlasında bulunan yabacı otların türleri tespit edilmeli bu türlere göre zamanında ve dozunda zirai ilaçlama yapılmalı. Aksi takdirde çok sayıda zirai ilaçlama zorunluluğu ortaya çıkıp hem maliyetlerin artmasına hem de çevre kirliliğine sebep olabilir.

Görsel_02.jpg

En büyük sorun darıcan otu

Çeltikte yaygın olarak görülen yabancı otların başında dirençli darıcan (E. crus-galli) var. Darıcan otu, tek yıllık ve tohumla yüksek oranda üremeye sahip bir yabancı ot. Özellikle fide ve gelişme devrelerinde morfolojik görünümü bakımından çeltiğe çok benziyor. Ancak çeltikten koyu yeşil yaprak rengi, yaprakların gövdeden ayrılmasıyla ve genellikle hiç görülmeyen dilcik ve kulakçıklarla veya bazen çok körelmiş sık tüycüklerle kaplı bir kulakçığa sahip olmasıyla da ayırt edilebiliyor.

Topalak yüksek ekonomik kayıplara sebep oluyor

Bir diğer önemli yabancı ot kız otu (Cyperus difformis). Tek yıllık ve  dar yapraklı olan bu ot türü su içerisinde bulunuyor ve yaprakları su üzerinde yaşıyor. Baraj otu (Leptochloa fusca) ise yine tarlada en fazla sorun yaşatan otlardan biri.  Topalak (Cyperus rotundus L.) ise dünyanın birçok ülkesinde çeltik ekim alanlarında yüksek oranda ekonomik kayıplara neden olan önemli bir diğer yabancı otlardan biri olarak sulu alanlarda yaşıyor.

Benzer şekilde esmer venüs otu, dip otu, kurbağa kaşığı (Alisma plantago- aquatica L.), (Bolboschoenus maritimus), hasır otu, deniz dili (Potamogeton natans L.) su menekşesi (Butomus umbellatus L.) ve ayak otu (Carex spp.) da çeltik tavalarında rastlanan yabancı otlar arasında.

Kimyasal mücadele başarılı sonuçlar veriyor

Çeltik tarlalarındaki yabancı otların zararı besin maddesi, su sarfiyatı, ışıklanma ve işgal alanı bakımından rekabet gerektiriyor. Gelişme yetenekleri kültür bitkisine nazaran yüksek olduğundan genellikle çeltiklerin bu durum karşısında gelişmeleri cılız ve bodur kalıp kardeşlenmesi az oluyor. Dolayısıyla bitkiden alınan ürün istenilen düzey ve nitelikte olmuyor. Bu nedenle yetiştirme aşamasında yabancı ot mücadelesi yapılmaksızın çeltik tarımı yapmayı düşünmek pek mümkün değil.

Yabancı otların çeltiklerde meydana getireceği zarar, tavalardaki ot türlerine, yoğunluklarına ve çevre koşullarına bağlı olarak değişim gösteriyor. Tüm bu otlarla mücadele yöntemleri çeşitlilik gösterirken, son yıllarda herbisitlerin gösterdiği hızlı gelişim, çeltik alanlarında zararlı yabancı ot türleriyle kimyasal yolla mücadele yapma olanağını yükseltmiş durumda. Ayrıca bitkiyi yabancı otlara karşı korumak için münavebe uygulaması da oldukça etkili bir yöntem. Ekim nöbeti, çeltik verimini arttırdığı gibi yabancı otların tarlaya yerleşerek sorun hâline gelmesine engel oluyor.


Yorumlar
  • Ahmet Polat

    Golf sahalar çok seviyorum ama gidemiyorum

    Ahmet can

  • Sağane

    Nbr?

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.