tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.6.2020

Topraksız üzümle yılda iki hasat!

Topraksız üzümle yılda iki hasat!

Manisa’da topraksız tarım yöntemiyle bağcılık yapılan araştırma projesi, pazarda üzümün bulunmadığı aylarda da üretim yapılabileceğini ortaya koydu.

Üzüm tüketiciler için görüntüsü, tadı, kokusu, kısacası her şeyiyle yazın son günlerini ve sonbaharı çağrıştırıyor! Ancak modern tarım yöntemleri pek çok meyvede olduğu gibi artık üzüme de yılın farklı dönemlerinde ulaşmayı mümkün kılıyor. Manisa’da topraksız üzüm tarımı üzerine yapılan çalışmalar bunun Türkiye’deki ilk kapsamlı örneğini oluşturuyor.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından 2 yıl önce kurulan serada üzüm yetiştiriciliği hem örtü altına taşınırken hem de topraksız tarım yöntemleriyle buluştu. Bu yıl ikinci kez hasat yapılan “topraksız bağ”ı avantajlı kılan en önemli faktör ise aynı bitkiden hem Haziran hem de Kasım ayı olmak üzere yılda iki kez ürün toplanabilmesi.

Çeşidin ismini üreticiler belirledi

Piyasada üzümün bulunmadığı bu aylarda arzın devamlılığını sağlayan bu yöntemde “Spil Karası” isimli sofralık üzüm çeşidi kullanılıyor. Türkiye’de ticari olarak yetiştirilen en erkenci üzüm çeşidine alternatif olarak Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından melezleme ıslahı yoluyla geliştirilmiş. Çeşidin ismi ise üreticiler arasında yapılan anketle belirlenmiş.

topraksiz-uzumle-yilda-iki-hasat1.jpg

Bu yılki hasadın verim açısından açık araziye göre daha avantajlı bir sonuç verdiğini söyleyen Enstitü Müdürü Akay Ünal, ilk verilere göre hem normal sezonun 1 ay öncesinde ürün alınabilen bir erkencilik sağlandığını, hem de aynı şekilde geç dönemlerde pazara ürün arzı yapabildiklerini söylüyor.

Hem erkenci hem gösterişli!

Spil Karası ile birlikte 4 üzüm çeşidi daha tescillediklerini söyleyen Ünal, “Erkencilik bizim için en önemli kriterlerden birisi. Aynı zamanda orta mevsim uluslararası piyasaya daha uygun iri tane yapısına sahip ve sofralık özellikleriyle öne çıkan çeşitler geliştirmeyi hedefledik. Bunlar herhangi bir yetiştiricilik uygulaması yapmadan tane ağırlığı 12-13 grama varabilen gösterişli çeşitler” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.