30 Haziran'dan sonra Mecliste görüşülmeye devam edecek olan yeni yasa tasarısı, tarım arazilerinin hobi bahçeciliği kapsamında amaç dışı kullanılmasına yönelik cezaların arttırılmasını öngörüyor.
Bu yılın başlarında hazırlanan ancak Covid-19 salgını nedeniyle bekletilen 34 maddelik “torba yasa” tasarısı bugünlerde tarımı TBMM’nin öncelikli gündemlerine taşımış durumda. Sigara fabrikalarının kullandıkları tütünün yüzde 30’unun Türkiye’de üretilmesi zorunluluğunu ve tarım arazisi satışlarında önalımın kaldırılmasını öngören tasarının en çok tartışılan maddesini ise “hobi bahçeleri” oluşturuyor.
Tarımsal arazi niteliğindeki alanlarda hobi bahçeciliği faaliyeti yürütülmesine karşı yaptırımların genişletilmesini öngören teklif ilk olarak Mayıs ayında paylaşılan taslak metninde yer almıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter üzerinden “Hobi bahçeleri yasalara uygun olmayan bir faaliyet. Cezai müeyyidelerle karşılaşabilirsiniz” açıklaması yapmıştı.
Cezalar üç katına çıkıyor
Hobi bahçeciliğiyle uğraşan pek çok kişi özellikle sosyal medyada konuya kaygılarını dile getirirken, yeni kanun teklifinin ayrıntıları Mecliste tartışmaya açıldı. “Amacımız tarım arazilerinin korunmasını sağlamak” diyen Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, öngörülen yasa ile birlikte tarım alanlarında hobi bahçesi yapanlara verilen cezanın 3 katına çıkarılacağını açıkladı.
Mevcut yasa ne diyor?
Tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla bölünmesi 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na göre halihazırda yasak. Bu yasak hobi bahçeciliği başlığı altındaki faaliyetleri de kapsıyor. Noter aracılığıyla hobi bahçesi satın alanlar bu arazilerde hissedar olamazken, tarım arazilerinde benzer oluşumlara karşı para cezası veya yıkım gibi örnekler son dönemde sıkça yaşandı.
İki ay süre tanınacak
Yeni yasa teklifi uygulamaya geçtiği takdirde tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerine yönelik bin TL’den az olmamak üzere her metrekare için 10 TL para cezası kesilecek. Sorumlu kişilere tanınacak 2 aylık sürede bu yapılardaki aykırılıkların giderilmemesi ve tarım toprağının eski haline getirilmemesi durumunda ise mevcut cezalar 2 kat arttırılacak ve bu yapıların yıkımı için belediye ve il özel daireleri devreye girecek.