tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.12.2019

Bursa’da tarımın yaşam kaynağı çöle döndü!

bursa-da-tarimin-yasam-kaynagi-cole-dondu2.jpg

1933 yılında kurulan ve yıllarca tarımsal arazilerin sulanmasında kullanılan Bursa-Gölbaşı barajı kuraklık ve kirlilik nedeniyle tanınmaz hale geldi.

Yaz aylarını Avrupa kıtasının aksine iklimsel olarak makul düzeylerde geçiren Türkiye’de kış mevsimi ise kuraklık riskiyle birlikte geldi. Pek çok bölgede düşük seviyedeki yağışlar tarım arazileri üzerindeki baskıyı arttırırken, kuraklığın en trajik göstergelerinden birisi ise Bursa’daki Gölbaşı barajı oldu.

Atatürk’ün talimatıyla 1933 yılında çevresindeki bitkisel üretime hayat vermesi için kurulan ve faaliyete geçtiği 1938 yılından itibaren tarımsal sulama için bölgedeki en önemli kaynak olan Gölbaşı barajı bugünlerde adeta bir çölü andırıyor. Yüzde 90 oranında kuruyan barajın suyu bazı noktalarda 100 metreye kadar çekilmiş durumda.

Tarım dışı kullanım ve sanayi atıklarının sonucu

Kestel, Gürsu, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerindeki tarım arazilerinin beslendiği Gölbaşı barajının kurumasının ardındaki tek sebep kuraklık değil. Baraj suyunun çevredeki fabrika ve sanayi tesisleri tarafından tarım dışı amaçlar için kullanılması sorunun temelini oluşturuyor. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan kil ve çamur birikintisi, barajda atıkların oluşturduğu kirliliği de ortaya koyuyor.

bursa-da-tarimin-yasam-kaynagi-cole-dondu1.jpg

Gölbaşı barajının tarım dışı kullanılmasının üreticiyi zor durumda bıraktığını söyleyen Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, “Buranın mevcut sulak alanı 3 bin dönüm. Suyun derinliği ise 30 santimetre ve suyun altı kil dolu. Yıllardan beri dağdan, akarsulardan gelen atıkların göletin dibinde çamur yaptığını görüyoruz. Göletimizin acilen temizlenmesi gerekiyor” diyor.

Tarım yoksa sanayi neye yarar?

Bölgede tarım alanlarının daralmasına rağmen baraj suyunun sulama için yetmediğini söyleyen Kılıç, “Üreticilerimiz bu suya bir bedel ödüyor. Yani parasını ödediğimiz sulama göletine neden yatırım yapılmıyor? Bu gölet fabrikalar burada yokken taşacak haldeydi. Biz sanayiye karşı değiliz, ama tarımın olmadığı yerde sanayinin ne işi var?” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.