Bingöl’ün Solhan ilçesinde bulunan 4 bin 500 yıllık buğday taneleri, bölgede tarımın ve uygarlığın tarihine dair yepyeni bilgiler veriyor.
Bingöl-Solhan’da Kalehan Barajı’nın inşaatı nedeniyle yapılan kazılarda tarih öncesine ait buğday taneleri keşfedildi. Murat köyünde bulunan Norik Höyük’teki kazılar esnasında bulunan buğdaylar üzerine yapılan laboratuar çalışmaları, tanelerin milattan önce 4500-2500 yıllarına ait olduğunu ortaya çıkardı.
Urartu dönemine ait
158 kişilik bir kazı ekibinin Eylül ayında yaptığı çalışmalar sırasında tarih öncesi ait kulplu bir çömlek ortaya çıkarıldı. Urartu dönemine ait çömleğin içinde bulunan hububat kalıntıları önce TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi’nde, ardından da ABD’deki Beta Analytics laboratuarlarında incelemeye alındı.
Karbon-14 metodu ile yapılan çalışmalar sonucunda en erkeninin 2 bin 500 yıllık olduğu ortaya çıkarılan buğday taneleri, Doğu Anadolu topraklarında tarımsal faaliyetin Demir Çağı’na kadar uzandığını kanıtlıyor.
Geçmişe ışık tutuyor
Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Fırat Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Abdulkadir Özdemir, elde edilen bulguların henüz bilinmeyen bir geçmişe ışık tutabileceğini söylüyor. Özdemir, “Daha çok yerel özellikler barındıran yerleşim alanı, Doğu Anadolu arkeolojisi açısından pek bilinmeyen buluntuları ile ön plana çıkıyor” diyor.