E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
9.10.2019
Bilecik-Kızıldamlar’da kestane kabağı üretiminde geçtiğimiz yıl başlayan İyi Tarım uygulaması verim ve rekolteyi bambaşka bir boyuta taşıdı.
Bilecik’in Merkez ilçesine bağlı Kızıldamlar köyünde üreticiler bugünlerde hiç olmadıkları kadar mutlu. Bunun sebebi, kestane kabağı üretimiyle meşhur ilçede başlayan hasatla birlikte gözler önüne serilen verim artışı. Geçen yıl başlatılan İyi Tarım uygulamasının sonuçlarını almaya başlayan kabakta rekolte de geçmiş yılların oldukça üzerine çıkacak.
Bir yılda yüzde 50 verim artışı
Kabak tatlısıyla özdeş olan kestane kabağı Kızıldamlar’ın en önemli ekonomik kaynağını oluşturuyor. Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün projesiyle bu yıl İyi Tarım Uygulamasına geçilen köyde, ortalama 8 kg olan kabak ağırlığı bu hasatta 15-45 kg düzeyine kadar çıktı. 2018’de bin ton olan rekoltenin ise bu yıl bin 500’e kadar yükselmesi bekleniyor.
Lüks restoranlardan yoğun talep var
İyi Tarım teknikleriyle üretilen kestane kabağında hayvan gübresinin yoğun olarak kullanılırken, ilaç kalıntısına karşı da laboratuar analizleri yapılıyor. Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Başkanı Mustafa Gezen, 360 rakımda yer alan köyde toprağın geçirgen yapısı sayesinde üretilen kabakların lezzetli ve dayanıklı olduğunu söylüyor. Türkiye’nin her yerinden talep aldıklarını söyleyen Gezen, “Ürünümüzü özellikle balık lokantaları ve lüks restoranlar tercih ediyor” diyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.