tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.7.2019

Rakamlarla yeni dönemde ziraat fakülteleri

rakamlarla-yeni-donemde-ziraat-fakulteleri2.jpg

Üniversitelerde yeni dönemde tarımsal eğitim veren bölüm ve kontenjan sayısı azaldı. 36 üniversitede açılan toplam 165 programa dair ayrıntıları tarlasera.com derledi.

Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren üniversite adaylarının heyecanlı bekleyişi sürüyor. 18 Temmuz’da açıklanacak YKS sonuçlarının ardından 23-29 Temmuz tarihlerinde okul ve bölüm tercihi yapacaklar arasında çok sayıda ziraat mühendisliği öğrenci adayı da bulunuyor.

ÖSYM tarafından yayınlanan üniversite tercih kılavuzunda tarımsal eğitim veren kurumlar ve programlar arasında bu yıl değişiklikler göze çarpıyor. Toplam 36 üniversitede yer alan 165 tarım odaklı programın toplam kontenjanı geçtiğimiz yıl tam 491 artarak 5 bin 482 olmuştu. Bu yıl açılan öğrenci kontenjanının 5 bin 107’ye azaldığı görülüyor.

En popüler alanlar bahçe bitkileri ve bitki koruma

Söz konusu üniversitelerde tarımsal eğitim programlarının sayısı ise bu yıl 168’den 165’e düştü. Türkiye genelinde en popüler uzmanlık alanı toplam 30 programla bahçe bitkileri olurken, en çok kontenjana sahip alan ise bin 36 öğrenci kapasitesiyle bitki koruma. Bitki korumayı 804 kontenjan sayısıyla bahçe bitkileri, 804 ile tarla bitkileri ve 778 ile tarım ekonomisi takip ediyor. Bitki besleme eğitimi verilen 12 programın toplam kontenjanı ise 334.

rakamlarla-yeni-donemde-ziraat-fakulteleri1.jpg

Tarımsal biyoteknoloji en zayıf halka

Tercih kılavuzuna bakıldığında Türkiye’de tarımsal eğitim alanında geriden gelen uzmanlık alanları arasında ise tohum bilimi ve biyogenetik göze çarpıyor. Bu yıl program sayısı 1 azalarak 8’e inen tarımsal biyoteknoloji programlarına toplam 31 öğrenci alınacak. Birer adet olan tarımsal genetik mühendisliği ve tohum bilimi teknolojileri bölümlerinin kontenjanı ise sırasıyla 31 ve 16.

En çok öğrenciyi Ankara Üniversitesi alacak

Ziraat fakültesine en çok öğrenciye yer açan üniversite ise uzun süredir olduğu gibi bu yıl da Ankara Üniversitesi. Toplam 375 kişilik kontenjanı bulunan okulu 330 ile Ege, 301 ile Çukurova ve 299 ile Akdeniz Üniversitesi takip ediyor. Bu yıl kontenjanı 44 kişi azalan Selçuk Üniversitesi ise beşinci sırada. 2007 yılında kurulan Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin bu yıl ilk kez öğrenci alacak olan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün kontenjanı ise 21.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.