tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.3.2019

Bu bitki Aziz Sancar ile anılacak

Bu bitki Aziz Sancar ile anılacak!

Havalotu olarak da bilinen Bolanthus bitkisinin keşfedilen yeni türüne Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın ismi verildi.

Moleküler biyoloji alanındaki çalışmalarıyla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye’de bilim insanları için en önemli gurur vesilelerinden biri. Bunun bir göstergesi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden geldi ve keşfedilen yeni bir bitki türünün bilimsel isminin “Bolanthus aziz-sancarii” olmasına karar verildi.

Üniversitenin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi’nde yürütülen çalışmalar kapsamında, Afyonkarahisar’ın İncehisar ilçesinde halk arasında “havalotu” olarak bilinen Bolanthus cinsine ait yeni bir tür keşfedildi. Araştırmacılar, Bolanthus’un bilinen 10 farklı türüne göre dik duruşuyla dikkat çeken bu yeni türün literatüre Sancar’ın ismiyle girmesini kararlaştırdı.

İlaç olma potansiyeli araştırılacak

Ekolog Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu ve moleküler biyolog Doç. Dr. İlker Büyük’ün katkılarıyla sürdürülen çalışmalar sonucu volkanik kayaların arasında bulunan yeni bitki türünü Aziz Sancar’a ithaf etmek istediklerini söyleyen Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Koç, bundan sonraki süreçte bitkinin tıp alanında kullanılabilirliğini araştıracaklarını belirtiyor.

bu-bitki-aziz-sancar-ile-anilacak2.jpg

Sancar’ın ismini taşıyan ikinci bitki oldu

Merkezde 2015 yılından beri bitkisel ilaç materyallerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapıldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Metin Doğan ise, “Türk bilim insanlarının bu türü bulması gurur verici. Gelecek kuşaklara ve gençlere örnek olması açısından bitkiye Aziz Sancar’ın adını verdik. Bu, ülkemizi en iyi şekilde temsil eden bilim adamına vefa borcu olarak düşünülebilir” diye konuşuyor.

Aziz Sancar’ın adı, geçtiğimiz yıl Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yapılan araştırmalar sonucu keşfedilen bir bitkiye daha konu olmuştu. “Sütotu” olarak bilinen Polygala cinsi bitkilerin Mardin’de keşfedilen endemik türüne “Polygala azizsancarii” ismi verilmişti.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.