tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.11.2018

Soğan bu yıl oyunu depoda kaybetti

Soğan bu yıl oyunu depoda kaybetti

Zorlu iklim şartları nedeniyle bu yıl pek çok bölgede hastalıklarla boğuşan soğanda üretimin yüzde 80 düşmesi bekleniyor.

İlkbahar aylarında patates ile birlikte artan fiyatıyla gündeme gelen soğanda bu sezon işler hiç de iyiye gitmiyor. Geride bırakılan zorlu hasat döneminde ilk etapta rekolte düşüklüğü göze çarparken, depolarda bekletilen ürünlerde küf ve çürüklük oranının çok yüksek olması kış ayları için tabloyu şimdiden karartmış durumda.

Soğan üretiminin en önemli merkezlerinden Ankara ve Tokat’ta depolanan soğanlarda yaygın olarak görülen çürüklük sorunu ülke genelinde de ürün arzı ve kalitesinde ciddi bir düşüş yaşanacağının işaretini verdi. Antalya Ticaret Odası Başkanı Ali Çandır, alınan soğanlarda meydana gelen çürüme ve kararma sonucu toplamda yüzde 80 civarında bir ürün kaybı yaşandığını tahmin ettiklerini söylüyor.

Fiyatlar 10 TL’ye kadar çıkabilir

Düşen üretim nedeniyle Ağustos-Eylül döneminde üretici fiyatlarının 1,1-1,2 TL düzeyine çıktığını söyleyen Çandır, fiyat artışlarının önümüzdeki aylarda tüketiciye daha keskin şekilde yansıyacağını belirtiyor. “Bu yıl soğanın yokluğu acı olabilir” diyen Çandır, “Ocak ayının sonu ve Şubat ayının ortasında soğanı 8-10 TL’ye yersek şaşırmamalı” yorumunu yapıyor.

Ürünler kendi kendini imha ediyor!

Antalya Hali’nde patates ve soğan ticareti yapan üreticilerden Mesut Başar da soğanların yüzde 40’ında hastalık bulunduğunu söylüyor. “Değişen iklim şartları nedeniyle bu sene 1 yıl içinde yaptığımız hasadı 140 günde yaptık. Mallarımız 1 ay önce yetişmeye başladı, gününü doldurmadı” diyen Başar, “Şu anda toplanan soğanlar depoda hastalık nedeniyle adeta kendi kendini imha ediyor” diye konuşuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.