tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.7.2018

Gübrede yeni uygulama zam ile geliyor

gubrede-yeni-uygulama-zam-ile-geliyor3.jpg

Gübrede zorunlu hale getirilen DNA barkodu ve karekod uygulaması ürün fiyatlarını yüzde 5-8 oranında arttıracak. Gübre üreticileri oluşan ek maliyetin tarımsal zincirin tüm halkalarını olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

Bitki besleme ürünlerinin ticaretini ve kullanımını denetleme amacıyla getirilen Gübre Takip Sistemi’nde (GTS) uygulama aşamasına adım adım geçilirken tartışmalar da sürüyor. Veri kodlama yöntemi ile ürünlerin izlenebilirliğini amaçlayan sistemin yaratacağı ek maliyet hem gübre üreticilerini hem de tarımsal üreticileri düşündürüyor.

İlk olarak 2016 yılında nitratlı gübrelerin patlayıcı yapımında kullanıldıkları gerekçesiyle yasaklanmasıyla başlayan sürecin ardından 2017’nin Nisan ayında Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin izlenmesine Yönelik Tebliğ yayımlanmıştı. Tebliğ kapsamında zorunlu kılınan DNA barkod, karekod ve kamera zorunluluğu bazı ürünlerde 1 Ocak 2018 tarihinde uygulamaya geçmişti.

Ek maliyet 420 milyon TL

Gübre Takip Sistemi 1 Temmuz itibariyle diğer bitki besleme ürünleri için de geçerli hale geldi. Ancak uygulamanın gübre üreticilerine getireceği ek maliyetin toplamda gübre fiyatlarına zam olarak yansıması kaçınılmaz. Yaklaşık 420 milyon TL olarak tahmin edilen maliyet artışının gübre fiyatlarını yüzde 5-8 oranında arttıracağı tahmin ediliyor.

gubrede-yeni-uygulama-zam-ile-geliyor2.jpg

Hangi gübre ne kadar zamlanacak?

Yeni sistemin tam olarak uygulamaya geçmesiyle birlikte üreticilere yansıyacak fiyat artışı ton başına yaklaşık 70 TL olacak. Buna göre amonyum sülfat gübrelerinin yüzde 8,23 artışla ton başına 920 TL, üre gübrelerinin yüzde 4,66 artışla bin 570, diğer gübrelerin ise yüzde 5,38 artışla bin 370 TL’ye ulaşması bekleniyor.

Üreticiler için yıkım olacak

Nitratlı gübrelerin yasaklanmasının ardından üreticilerin üre ve amonyum sülfata yöneldiğini, ancak verimin yüzde 30 oranında azaldığını söyleyen İGSAŞ Pazarlama ve Satış Direktörü Ercan Karasu, “Ahmet Eşref Fakıbaba takip uygulamasının tüm gübreler için geçerli olmayacağına dair bize söz verdi, ancak öyle olmadı” diyor. Gübre üreticilerinin hali hazırda ton başına yüzde 2 kârla çalıştığını dile getiren Karasu, “Bu maliyeti yansıtmak zorundayız. Üreticinin durumu da malum. Uygulama hem üretici hem de bizler için yıkım olacak” yorumunu yapıyor.

gubrede-yeni-uygulama-zam-ile-geliyor1.jpg

Asıl amaç yalnızca nitratlı gübreler olmalı

Yeni sistemin getireceği maliyet iç pazarın yanı sıra ihracatı da etkileyecek. Uygulamanın asıl amacının miratlı gübrelerin kontrol altına alınması olduğunu söyleyen Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, “Patlayıcı özelliği olmayan diğer tüm gübreler için gereksiz olan bu uygulama üretici, dağıtıcı, ithalatçı ve bayilere büyük bir ilave yük getirecek” diyor.

Verimi ve ürün kalitesini azaltacak

“Yürürlüğe giren bu karar ile sektör tıkanma noktasına gelecek. Oluşacak ilave maliyet verimin azalmasına, gübre kullanımının azalması halinde ise ürün kalitesinde düşüşe neden olacak” diyen Ateş, tebliğin yeniden gözden geçirilmesini ve takibi gereken ürünlerin izlenilebilirliği için BÜGEM sisteminin daha etkin hale getirilmesini öneriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.