tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.6.2020

Yurtdışında tarım eğitimi için burs fırsatları

Yurtdışında tarım eğitimi için burs fırsatları

Tarım ve gıda bilimleri alanında eğitimine yurtdışında devam etmek isteyenlerin en büyük çekincesi eğitim giderleri. tarlasera.com Türkiye’den adayların yararlanabileceği başlıca burs programlarını derledi.

Yurtdışında eğitim almak, ziraat mühendisleri ve uzmanlık alanını tarım ve gıda bilimleri olarak seçmiş pek çok gencin hayalini süslüyor. Akademik kariyerine Avrupa ve ABD başta olmak üzere alanında saygın üniversitelerde devam etmek, ya da en azından öğreniminin bir aşamasını yurtdışında geçirmek isteyenlerin ilk çekincesi ise elbette öğrenim ve yurtdışında yaşama giderleri oluyor.

Hangi kıstaslar aranıyor?

Uluslararası kuruluşlar, resmi ya da özel kurumlar ve vakıf gibi çeşitli yapıların eğitime destek amacıyla sağladığı burs olanakları işte bu noktada devreye giriyor. Bu burslardan yararlanmak isteyen adaylar not ortalaması, uluslararası geçerliliğe sahip bir sınavla belgelendirilmiş yabancı dil düzeyi, yaptığı bilimsel çalışmaları gibi pek çok kıstasa göre değerlendiriliyor.

Eğitimini Türkiye’den yurtdışına taşımak isteyen gençler için ziraat mühendisliği, çevre bilimleri, biyoteknoloji gibi alanlarda burs sağlayan çok sayıda program mevcut. tarlasera.com tarım alanında eğitime destek sağlayan ve Türkiye’den adayların başvurabileceği başlıca programları derledi.

yurtdisinda-tarim-egitimi-icin-burs-firsatlari2.jpg

Borlaug Bursu

Norman E. Borlaug Uluslararası Tarım Bilimi ve Teknoloji Bursu, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından kariyerlerinin erken veya orta safhalarında yer alan ve tarım alanında çalışan bilim insanlarına yönelik olarak veriliyor. Program çerçevesinde burs alan bilim insanlarına 8-12 hafta süresince bir ABD üniversitesinde, araştırma merkezinde veya devlet kurumunda uzman bir akademiysen ile çalışma olanağı sunuluyor.

tarlasera.com bitkilerde demir eksikliği üzerine araştırmalarıyla Borlaug Bursu almayı başaran ilk Türk bilim insanı Seçkin Eroğlu ile 2017 yılında özel bir söyleşi gerçekleştirmişti.

IFAD Yurtdışı Eğitim Bursu

Birleşmiş Milletler’e bağlı ve tarımsal kalkınma amacı güden bir kuruluş olan Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) bu alanda akademisyenlere ve lisans eğitimi alan öğrencilere çeşitli burs imkanları sağlıyor. Söz konusu burslar yalnızca ziraat mühendisliği, tarım ekonomisi ve maliye alanlarında eğitim gören öğrenci ve akademisyenlere yönelik olarak veriliyor.

FAO-Macaristan Eğitim Bursu

Yine Birleşmiş Milletler bünyesindeki bir kurum olan Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) genç bilimcilere yönelik olarak verdiği FAO Eğitim Bursu, 2007 yılından bu yana Macaristan hükümetinin finansal desteği ile sağlanıyor. Türkiye de dahil birçok ülkeden başvuruların kabul edildiği burs programına Macaristan’ın Debrecen ve Szent István Üniversitesi’nde gıda ve tarım ile ilişkili bölümlerde eğitim almak isteyen yüksek lisans öğrencileri kabul ediliyor.

yurtdisinda-tarim-egitimi-icin-burs-firsatlari3.jpg

Eiffel Eğitim Bursu

Fransa’da yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrencilere yönelik eğitim desteği sağlamak amacıyla verilen Eiffel Bursu; mühendislik bilimleri, biyoteknoloji, çevre bilimleri ve canlı bilimleri gibi birçok alanda yüksek lisans için 36, doktora için 10 aya kadar süreyle burs olanakları sağlıyor.

TEV-DAAD Yüksek Lisans Bursu

Yerli ve yabancı kuruluşların işbirliğiyle yürütülen burs programları da eğitime destek konusunda önemli bir rol oynuyor. Bunlardan biri de TEV-DAAD Yüksek Lisans Bursu. Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ortaklığında sürdürülen bu program, Almanya’da birçok uzmanlık alanının yanı sıra doğa bilimi, ziraat, orman ve çevre bilimi alanlarında yüksek lisans eğitimi almak isteyenler için geçerli.

TÜBİTAK-DFG Bursu

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ile DFG (Almanya Araştırmalar Konseyi) işbirliğiyle Avrupa’da bilim alanındaki ortak oluşumların desteklendiği program; mühendislik, çevre, tarım, sosyal ve kültür bilimleri ile tıp alanından Türk ve Alman bilim insanları arasındaki ortak projelere destek sunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.