tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.2.2018

Son 10 yılın devrimi meyve hasat makineleri oldu

son-10-yilin-devrimi-meyve-hasat-makineleri-oldu1.jpg

Türk tarımının makineleşme sürecinde en hızlı gelişimi meyve hasat makineleri gösteriyor. 2006-2016 yılları arasında meyve hasat makineleri nüfusu 50 katına kadar çıktı.

Tarımda modernleşmenin en önemli ayaklarından biri olan mekanizasyon Türkiye’de de tüm eksiklerine karşın dünya ile paralel bir gelişme göstermeye devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) geçtiğimiz 10 yıla dair yayınladığı rapor Türk tarımında makineleşmeye dair ilgi çekici veriler içeriyor.

Türkiye’de tarımsal üretime adapte olan modern teknolojiler arasında hasat makineleri ve damla sulama sistemleri başı çekiyor. Üreticiler tarafından en çok rağbet gören yeni teknoloji ise meyvede hasat sürecini kolaylaştıran makineler. Buna göre 2006 yılında sayıları yalnızca 265 olan meyve hasat makineleri 2016 yılına gelindiğinde tam 50 kat artarak 13 bin 243’e yükseldi.

Makineleşme pamuk tarımını canlandırdı

Ürüne özel hasat teknolojileri arasında en çok ilgi görenlerden biri ise pamuk toplama makineleri. Son dönemde yeniden canlanan pamuk tarımında bu makinelerin önemli bir payı bulunuyor. Türkiye’de pamuk toplama makinesi nüfusunun 10 yıl içinde yüzde 231 artışla 1155’e ulaşması bunun bir kanıtı.

son-10-yilin-devrimi-meyve-hasat-makineleri-oldu2.jpg

Etkili sulama ve tasarruf bakımından üreticilere büyük avantajlar sağlayan damla sulama sistemleri de en hızlı gelişim gösteren teknolojilerden biri. Rakamlar Türkiye’de tarım arazilerine kurulu damla sulama tesislerinin 2006-2016 yılları arasında 3’te 2 oranında artarak 412 bin 468’e çıktığını gösteriyor.

Alım gücü teknolojiye ulaşmayı zorlaştırıyor

Tarımda makineleşmenin sembolü olan traktörlerde her gün yaşanan yeni teknolojik yenilikler de üreticileri cezbetmeye devam ediyor. Türkiye genelinde 2006’dan itibaren 10 yıl içinde traktör sahibi üreticilerin nüfusu yüzde 30 oranında artarak 1 milyon 37 bine ulaşmış durumda.

Makineleşmede yaşanan tüm gelişmelere karşın üreticilerin gelir düzeyi ve özellikle yakıt giderlerinin yüksekliği teknolojiye ulaşmayı güçleştiriyor. Türkiye’de üreticilerin yeniliğe açık olduğunu söyleyen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üreticinin alım gücü arttıkça modern teknolojiyi daha fazla kullanacaktır” yorumunu yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.