tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.1.2018

Bakanlık yeni şeker kotasını belirledi

Bakanlık yeni şeker kotasını belirledi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni dönemde şeker üreticisi firmalara tahsis edilecek pazarlama kotasını 2 milyon 670 bin ton olarak açıkladı.

Şeker Kurumu’nun kapatılmasının ardından kota belirleme görevini devralan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017-2018 döneminde uygulanacak pazarlama şeker kotasını 2 milyon 670 bin ton olarak açıklandı.

15 yıl sonra bir ilk

24 Aralık tarihinde açıklanan yeni KHK kapsamında kapatılan Şeker Kurumu’nun şeker üretimi ve piyasa koşullarını belirleme ve denetleme yetkileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilmişti. Açıklanan kota miktarı bu yönüyle yeni bir dönemin de başlangıcı anlamını taşıyor.

Nişasta bazlı şekerin payı yüzde 10

Buna göre 2017-18 pazarlama döneminde belirlenen 2 milyon 670 bin ton A Kotası Şeker, 2 milyon 403 bin ton pancar şekeri üreten şirketlere, kanunun uygun bulduğu yüzde 10 sınırı olan 267 bin tonu ise nişasta bazlı şeker üreten şirketlere tahsis edildi. Ayrıca firmaların güvenlik payı adına depolaması için yüzde 5 oranında 120 bin ton şekerin "B Kotası" olarak tahsis edildiği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada 4634 Sayılı Şeker Kanunu hükmünce şeker kotalarının bundan böyle Bakanlık tarafından belirleneceğinin altı çizilirken, şekerpancarı ve sektörde faaliyet gösteren şeker üreticilerinin hak ve sorumluluklarını koruyacak çalışmaların başlatıldığı dile getirildi.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.