tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.1.2018

Akıllı Bahçe’de "ışık" hızında üretim

Akıllı Bahçe’de "ışık" hızında üretim

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde geliştirilen topraksız tarım projesi Smart Garden ile sebze ve meyvelerden birim alanda 30 kat daha fazla ürün almak hedefleniyor.

Dünya genelinde topraksız tarım teknolojilerinde yeni gelişmeler birbirini izlerken bu kez Türkiye’den heyecan verici bir buluş haberi geldi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) geliştirilen topraksız tarım sistem, iklimlendirme, aydınlatma ve uzaktan kontrol teknolojilerinin yardımıyla bitkiler için en ideal büyüme ortamını sunuyor.

“Akıllı bahçe” nasıl gelişti?

İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Akşar’ın yönetiminde üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Mert Kalaycı’nın çalışmaları sonucu geliştirilen sistem Smart Garden (Akıllı Bahçe) adını taşıyor. Proje kapsamında İzmir Bilimpark ve ODTÜ Teknokent bünyesinde UpTechlabs ismiyle bir Ar-Ge şirketi kuran Aşkar ve Kalaycı, bu sayede TÜBİTAK’tan aldıkları hibe desteği ile Smart Garden’ı geliştirme fırsatı buldu.

LED ışıklarıyla “ışık hızında” üretim

Smart Garden’da kullanılan teknolojilerin merkezini ise LED ışıkları oluşturuyor. Bu sayede hem bitkilerin fotosentezi için gerekli ışık dalga boylarını ayarlama olanağı veriyor, hem de daha az enerji harcanmasını sağlıyor. “Bir bitki normalde 8-10 saat güneşlenme süresine sahipken biz bunu arttırabiliyoruz” diyen Kalaycı, “Bu sayede bitkinin çok daha hızlı büyümesi ve yaz-kış aynı miktarda ürün olmak mümkün oluyor” şeklinde konuşuyor.

akilli-bahce-de-isik-hizinda-uretim2.jpg

Yüzde 95’e kadar su tasarrufu sağlıyor

Geliştirdikleri aydınlatma sistemiyle normale oranla 2,5 kat daha hızlı büyüme, aeroponik sistem sayesinde yüzde 95’e varan su tasarrufu ve modüler sistem sayesinde birim alanda 30 kat daha çok ürün elde edilebileceğini söyleyen Kalaycı, Smart Garden’ı “Minimum alanda maksimum verimle çalışan bir üretim tesisi” olarak tanımlıyor.

Uzaktan kontrol edilebiliyor

Tarım 4.0 konseptine özgü yenilikler göz önüne alınarak hazırlanan Smart Garden, çeşitli sensörler ve kendine özgü yazılımı sayesinde otomatik olarak çalışıyor. Bitkilere özgü verilerin veri tabanında depolandığını ve akıllı telefon veya tablet yardımıyla uzaktan takip yapılabildiğini söyleyen Kalaycı, bundan sonra ilk hedeflerinin ise ürünün patentini almak olduğunu söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.