tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.12.2017

Tarım alanlarında bir kale yükseliyor!

Tarım alanlarında bir kale yükseliyor!

Birkaç yıldır ünlülerin favorisi olarak adından söz ettiren kale bitkisi Türkiye’de henüz yeni yeni duyuluyor. Oysa kalenin bu coğrafyada sanılandan uzun bir geçmişi var.

Görüşünü karalahana ile marul arasında, tadı ise tıpkı ismi gibi kendine özgü. Özellikle ünlülerin diyet listelerinde adının geçmesiyle popülerlik kazanan kale, son yıllarda tüm dünyada daha çok üretilir hale gelmeye başladı. Kale bitkisi geçmişi itibariyle “kıvırcık lahana” olarak bilindiği Türkiye coğrafyasına da aslında hiç yabancı değil.

İlk olarak Orta Asya ve Doğu Akdeniz’de yetişip daha sonra İngiliz göçmenler aracılığıyla 17. yüzyılda Amerika kıtasına getirildiği düşünülen kale günümüzde Çin, Tayvan ve Vietnam gibi Uzak Doğu ülkelerinde de oldukça yaygın. Türkiye pazarında kendini yeni yeni göstermeye başlasa da Karadeniz’de yetişen karalahanaya benzerliği nedeniyle meraklı tüketicinin ilgisine mazhar oluyor.

Üç farklı türü bulunuyor

Yeşil yapraklarının tüm yıl görselliğini koruduğu kalenin kendine özgü tadına ise sonbahar ve kış döneminde kavuşuyor. Lahanagiller ailesinin bir üyesi olan bitkinin pazarda “kıvırcık”, “dinozor” ve “süslü” olarak adlandırılan 3 farklı türü bulunuyor. Bu türler arasında yoğun tadı ve maviye çalan rengiyle dinozor türü tüketicinin en çok tercih ettiği seçenek.

tarim-alanlarinda-bir-kale-yukseliyor1.jpg

Nasıl tüketilir?

Eski Yunan ve Roma’dan bu yana acımsı ve baharatlı tadıyla et ve sebze yemeklerinde sıkça kullanılan kaleyi çiğ olarak tüketmek de ya da kaynatarak suyundan yararlanmak da mümkün. Kale yaygın olarak tüketildiği ABD ve Avrupa’da ise daha çok garnitür olarak veya makarnaların yanında servis ediliyor.

Besin değerleri göz dolduruyor

Yemeğin içindeki yağların emilimini azaltan kale besin içeriği açısından da yüksek değerlere sahip. 100 gramı yaklaşık 30 kaloriye denk gelen bitki yaprakları ayrıca çok düşük miktarda karbonhidrat içeriyor. Diyet lifi içeriğinin ve bitkisel protein açısından diğer sebzelere göre yüksek olması, kalenin değerini arttıran özelliklerin arasında öne çıkıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.