tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.10.2017

Türkiye şekilli meyvelerin yeni adresi oluyor

Türkiye şekilli meyvelerin yeni adresi oluyor

Kalp şeklinde elmalar, yıldız biçiminde salatalıklar, dört köşeli karpuzlar… Özellikle restoranların ve çocuklu ailelerin rağbet gösterdiği şekilli meyve-sebzeler Türkiye’den Avrupa'ya ihraç edilecek.

Onlar ilk olarak 90’lı yıllarda köşeli karpuzlarla popülerlik kazandı. Son yıllarda ise farklı meyvelere bambaşka birer hava veren bir pazara dönüşmeye başladı. Kalp, küp, hatta yıldız şekli verilmiş ürünlerin yer aldığı şekilli meyve pazarına artık Türkiye de dahil oluyor.

Büyüme sürecinde içine konuldukları kalıplar sayesinde farklı şekiller alan meyve ve sebzeler pek çok ülkede tüketicilerin ilgisini çekiyor. Özellikle restoranların tercih ettiği şekilli meyveler ayrıca çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasına da yardım ediyor.

Tüm ürünler doğal ortamında yetişiyor

Japonya ve ABD’nin başı çektiği toplam 2,5 milyar dolarlık şekilli meyve pazarına Türkiye de yakın zamanda kavun, karpuz, elma, limon ve salatalık ile girdi. Türkiye’de üretilen ürünlere İtalya ve Katar’dan talep gelirken diğer Avrupa ülkeleriyle de ihracat için görüşmeler sürüyor.

turkiye-sekilli-meyvelerin-yeni-adresi-oluyor1.jpg

2 milyon TL’lik yatırım ile Türkiye’de kalp, küp ve yıldız şekilli meyvelerin patentini alan firma üretimde PVC meyve-sebze kalıplarından faydalanıyor. Şekilli limonların üretim merkezi Adana iken, elmalar ise Mersin, Kahramanmaraş ve Niğde’den geliyor. Kavun ve karpuzlar ise Osmaniye’nin yanı sıra İstanbul’da da üretiliyor.

Elmanın tanesi 23 TL’den alıcı buluyor

Adet olarak satılan şekilli kavun ve karpuzlar 180 TL’ye satılırken elmanın tanesi 23, limonun tanesi 20, salatalık ise 7 TL’den alıcı buluyor. Doğal yöntemlerle üretim yaptıklarını söyleyen firma yetkilisi İsmail Yanarateş, “Hangi meyve hangi ilde daha kaliteli üretiliyorsa üretimi orada gerçekleştiriyoruz” diyor.

Restoran ve otellerin gözdesi oldu

Yılda ortalama 60 bin adet kavun ve karpuz, 20’şer bin adet limon ve elma, 100 bin adet de salatalık üreten firma ürünlerini marketlerin yanı sıra restoran ve otellere satıyor. Yemek sunumunda tasarım amaçlı kullanılan şekilli meyve ve sebzeler ayrıca hediye amaçlı da oldukça rağbet görüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.