tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.10.2017

Yerli tütün torba yasa kıskacında

Yerli tütün torba yasa kıskacında

Meclise getirilen kanun tasarısı tütün mamulleri için öngörülen yüksek vergi ve yasaklar öngörüyor. Tütün üreticileri ise düzenlemenin yerli üretimi zor durumda bırakacağı görüşünde.

TBMM’ye sunulan yeni kanun tasarısı 68, 69, 70 ve 71’inci maddeleri kıyılmış tütün ürünleri için yüksek vergi oranları içeriyor. Torba yasada tütünün sarıldığı makaronların bir kolisine 1,1 bin TL düzeyinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konulurken kaçak tütün satışına ise 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Yerli tütün içmenin bedeli 7 TL’ye çıkacak

Kıyılmış tütünlerin doldurulduğu filtreli boş sigara kağıdı olan makaronların paketi 30-50 kuruşa satılıyor. Yeni düzenlemeyle makaron paketinin ortalama fiyatı ortalama 3 TL’ye yükselecek. Bu durumda kayıtlı tütün ve ÖTV’li makaronla bir paket yerli sigaranın fiyatı ortalama 4,5 TL’den 7 TL’ye çıkmış olacak. Türkiye’de geçtiğimiz yıl tüketilen makaron sayısı 19 milyarı buluyor.

250 bin üretici gelir kaybına uğrayacak

Öte yandan kaçak sigara piyasasıyla mücadele gerekçesiyle getirilen değişiklikler tütün ve tütün mamulleri üreticilerinin tepkisine yol açtı. Üreticiler öngörülen yüksek vergilerin uygulamaya geçmesi halinde yasanın tütün üretimine balta vuracağını dile getiriyor.

yerli-tutun-torba-yasa-kiskacinda1.JPG

“Bu aşırı vergi makul seviyelere düşürülmezse 8 fabrika kapanacak, on binlerce kişi işsiz kalacak” diyen Sigara Harici Tütün Mamulleri Üreticileri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, ayrıca yerli tütün üreten 250 bin üretici ailesinin aylık 25-30 bin TL gelir kaybına uğrayacağını söylüyor.

Doğru düzenlemeler gerekli

Adıyaman Demokrasi parkında toplanan tütün üreticileri de kanun teklifinin torba yasadan çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Burada açıklama yapan Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, “Adıyamanlıların ekmeğinden, aşından, işinden elinizi çekin” diye konuştu.

Tasarıyla tepki duyan tütün Adıyamanlı üreticileri İstanbul’da da bir araya gelerek açıklama yaptı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan üreticilerden Haydar Bekmezci, “Adıyaman tütünü ile ilgili yasal bir düzenlemenin olmayışı üreticinin suçu değil. Doğru bir düzenlemeyle sıkıntılar giderilebilir. Ama devlet yetkilileri üreticisine yardımcı olacağı yerde açlığa mahkum etmektedir” şeklinde konuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.