tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.2.2017

FAO uyarıyor: Tahılda verim artışı düşüşte

fao-uyariyor-tahilda-verim-artisi-dususte2.jpg

Geleneksel tahıllarda büyük verim artışları devri geride kalırken alternatif tahıllar ve sebze-meyvelerin rolü genişliyor. Uzmanlara göre “daha çok üret” felsefesinin yerini “daha az kaynak ile daha çok üret” almalı.

Son yüzyılda tarımsal teknolojinin baş döndürücü hızı üretim ve verimde büyük bir atılım sağladı. Bu atılım ile birlikte özellikle 30 yılda küresel açlık sorunu ve gıda güvencesine dair önemli yol alındı.

Ancak yeni asrın ikinci on yılını yaşadığımız bugünlerde bu gidişatın engelsiz ve kaygısız bir şekilde ilerlediğini söylemek zor. Üretim ve verimdeki artış ile ekonomik büyümenin bir de bedeli var. Bu bedeli her şeyden önce doğal kaynaklar ödüyor.

Üç büyük risk

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı “Gıda ve Tarımın Geleceği” raporu yaklaşan risklere dikkat çekiyor. Risklerin başında “tarımsal üretimi her anlamda etkileyecek” denilen iklim değişikliği geliyor. Hızla tükenen yeraltı su kaynakları ve azalan biyoçeşitlilik de gezegenin alarm verdiği konular.

fao-uyariyor-tahilda-verim-artisi-dususte1.jpg

Sebze-meyveye talep artıyor

Dünya genelinde beslenme düzey ve biçimleri de ciddi bir dönüşüm içinde. Sebze, meyve ve işlenmiş gıdaya olan talep ve verimin güç geçtikçe arttığı görülüyor. Buna karşın dünya nüfusunun beslenmesi için hayati olan tahıllarda aynı iyimserlikten söz etmek zor.

Geleneksel tahıllar fetret devrine girdi

Tahılda yüzyıl ortalarında yaşanan verim patlaması çoktan geride kaldı. 1990’lardan bu yana pirinç, mısır ve buğdayda küresel verim artışı yıllık yüzde 1’lere kadar düştü. Fetret devrine giren geleneksel tahılların yerine alternatif ürünlerden beklentiler giderek yükseliyor.

Daha çok üretim, ama daha az ile!

Özellikte gelişmekte olan ülkelerde birim alanda verim ve üretim çeşitliliği gözle görülür biçimde artsa da, bu büyüme tersinden yine tarımsal üretimi tehdit eder boyutlara ulaştı. FAO uzmanlarına göre üretim anlamında “daha fazla” değil “daha az kaynak ile daha fazla” felsefesinin benimsenmesi gerekli.

fao-uyariyor-tahilda-verim-artisi-dususte.jpg

Yatırımda öncelikler neler olmalı?

Bunun için tek tek tarım ürünleri ya da teknolojilerinden de önce tarım politikalarında ciddi dönüşümler yapılması gerekiyor. FAO’ya göre tarım sistemleri ve kırsal ekonomi açısından ülkelere düşen başlıca görevler: İnovasyonu teşvik etmek, sürdürülebilir üretimi arttırmak, Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmak, su kıtlığı ve iklim değişikliğiyle daha iyi mücadele yolları bulmak.

Küçük üreticileri büyük pazarlarla buluşturmak

Tarımın ve gıdanın geleceği için kilit rol oynayanlar ise küçük ve orta ölçekli üreticiler. Küçük çaplı çiftliklerin geçim yollarının geliştirilmesi gerektiği belirtilen raporda ayrıca, “Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki üreticileri kentlerdeki pazarlara bağlayacak arz zincirleri yaratılmalı” deniliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.