tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.2.2017

Tarımsal kuruluşlara Varlık Fonu şoku!

tarimsal-kuruluslara-varlik-fonu-soku.jpgTürkiye Varlık Fonu’na devredilen kamu şirketleri arasında Türkiye’nin tarım ekonomisi ve üretiminde kilit noktada bulunan Ziraat Bankası ve Çaykur da bulunuyor.

Türkiye’nin kamuya ait en büyük şirketleri Pazartesi günü yayınlanan kararname ile Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. PTT, BOTAŞ, Türksat, Borsa İstanbul gibi dev kuruluşların yanı sıra tarım sektörü için hayati önemde olan Ziraat Bankası ve Çaykur da Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilen şirketler arasında yer alıyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile duyurulan bu beklenmedik karar, geçtiğimiz Ağustos ayında kurulan ve anonim bir şirket yapısına sahip olan Varlık Fonu’nun ülke ekonomisini nasıl etkileyeceği üzerine tartışmaları da alevlendirdi.

Devredilen şirketler özelleştiriliyor mu?

Hükümet yetkilileri yapılan değişikliğin söz konusu şirketlerin daha iyi yönetilmesini ve yatırımların güçlenmesini sağlayacağını belirtiyor. Öte yandan kamu kuruluşlarının Varlık Fonu ile yeni bir tip özelleştirmeye tabi tutulduğu ve denetimlerinin zorlaşacağı yönünde de eleştiriler var.

Özelleştirme İdaresi tarafından karşılanan 50 milyon TL sermaye ile kurulan Türkiye Varlık Fonu, Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan 3 yıllık stratejik planlar ile yönetilecek. Fonun ekonomik ise Sayıştan tarafından değil bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenecek.

tarimsal-kuruluslara-varlik-fonu-soku1.jpg

Maliye Bakanlığı yönetmeye devam edecek

Varlık Fonu’na devredilen şirketler Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmeye devam edecek. Kararı “Ekonominin dışarıdan müdahalelere karşı garanti mahiyetinde” şeklinde yorumlayan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin kaynaklarının etkin kullanılması için önemli bir adım olacak” şeklinde konuştu.

Şirketler kamu denetiminden çıkarılıyor

Öte yandan ekonomist Uğur Gürses bu hamlenin büyük şirketlerin kamu denetiminden çıkarılması anlamına geldiği dile getirirken, yatırım uzmanı Atilla Yeşilada ise “Varlık Fonu’nu krize karşı çözüm olarak görmek zor” yorumunu yapıyor.

Varlık değil borçlanma fonu

“Varlık Fonu bir kaynağı yatırıma dönüştürme fonu değil, bir borçlanma fonudur” diyen CHP sözcüsü Selin Sayek Böke ise, “Bu koşullarda kurulan bir fon ancak kamu kurumlarını alır, ipotek eder, teminat gösterir ve bu kurumlar üzerinden borçlanır” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Tarımda yeni ufukları su mercimeği açacak

Tarımda yeni ufukları su mercimeği açacak

Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Bu koyu rengin bir anlamı var!

Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.