tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.1.2017

Toprak dostu yerli gübre üretildi

Toprak dostu yerli gübre üretildi

Sakarya Üniversitesi’nde toprağın kalitesini düşüren fenol maddesi içermeyen mikro besin gübresi üretildi.

Sakarya Üniversitesi’nde bitkilerin mineral ihtiyacını karşılamak için kullanılan mikro besin gübrelerinde fark yaratan bir projeye imza atıldı. Toprak üzerinde olumsuz etkisi olan fenol maddesi kullanılmadan üretilen “oksi-şelatlı” gübre, bu alanda Türkiye için bir ilk olacak.

Üniversitesinin Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız’ın Sakarya Teknokent bünyesindeki geliştirdiği fenolsüz gübrenin yeni nesil şelatlı mikro besin gübrelerine alternatif olması amaçlanıyor.

Fenol maddesi nedir?

Türkiye’de ithalata bağımlı olan mikro besin gübrelerinin bazılarının üretiminde fenol maddesinden yararlanılıyor. Fenolün farklı ürünlerde çeşitli oranlarda bulunduğunu söyleyen Yıldız, gübreleme ile birlikte toprağa verilen bu maddenin toprağı kirletici etkisi olduğunu vurguluyor.

Alternatif molekül kullanıldı

Fenol yerine alternatif molekül arayışına giren Yıldız ve ekibi, bunun için etkinliği düşük bir molekül olan etilendiamin tetra asetik asitten (EDTA) yararlanmaya karar vermiş. “Özellikle demir iyonu ile kompleksleşme etkinliğini düşük olan bu asidin kompleks kararlılığını iyileştirerek, dünyada uygulanan yeni nesil moleküllerin durumuna getirdik” diyor.

Patent çalışmaları başladı

Elde ettikleri bileşiğin herhangi bir zehirli özellik taşımadığını belirten Yıldız, “Toprağa zarar vermeyen ve etkinliği yüksek şelatlı ajanlara alternatif niteliğinde bir yapı ortaya koyduk” şeklinde konuşuyor ve ürünün patent sürecinde olduğu bilgisini veriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.