tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.1.2017

Antepfıstığı dört koldan yürüyüşe geçti

Antepfıstığı dört koldan yürüyüşe geçti

Antepfıstığında üretim standartları damla sulama ile artarken, 2016’da yaşanan iki gelişme ve iki yeni proje ise ürün işleme ve ticaretten kaynaklı sorunları gidermeye aday.

2012 yılında 150 bin ton rekolte ve ağaç başına ortalama 4 kg verim ile rekor kırılan antepfıstığında 2013 ve 2014 yıllarında üretim ve verim oranları neredeyse yarı yarıya düşmüştü. Son iki yıldır 140-150 bin ton bandına geri dönülse de ihracatta sorunlar yaşanmıştı.

3’te 2’si ihraç ediliyor

Üretimi Gaziantep ve Şanlıurfa’da yoğunlaşan antepfıstığına üretimin yaklaşık 3’te 2’si yurtdışına ihraç ediliyor. Fiyat ve pazarlama aşamasında yaşanan olumsuzların başlıca nedeni ise dış pazara kaçak yollarla giren ve aflatoksin oranları yüksek ürünler.

TSE standardı alındı

Antepfıstığında bu yıl içinde yaşanan iki gelişme ise geleceğe yönelik umut veriyor. Öncelikle Gaziantep Ticaret Borsası’nın girişimleriyle 2 yıl süren çalışmalar sonucunda antepfıstığının Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standardı alındı ve yıl içinde yayınlandı.

Antepfıstığına dair lisanslı depoculuk tebliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise yıl sonuna doğru tarafından hazırlandı. Alınan 14 milyon TL’lik hibe desteği ile Türkiye’nin ilk antepfıstığı deposu Gaziantep’in Nizip ilçesinde kurulmaya başladı.

antepfistigi-dort-koldan-yuruyuse-gecti1.jpg

Aflatoksinin önüne geçilecek

10 bin ton depolama kapasiteli tesisin yakın zamanda hizmete geçeceğini söyleyen Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Böylece ürünler sağlıklı koşullarda saklanacak ve aflatoksinin önüne geçilecek. Üreticinin geliri artacak, tüccar da daha rahat ticaret yapacak” diye konuşuyor.

Damla sulama ile üretimde istikrar

Damla sulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte antepfıstığında “var yılı-yok yılı” rejiminin geride kalacağını söyleyen Tiryakioğlu, bu sayede dikim alanlarının da artmaya başladığını dile getirerek “Birkaç yıl içinde üretim 300 bin tonlara çıkacak” yorumunu yapıyor.

Antepfıstığına mükemmeliyet merkezi geliyor!

Antepfıstığına yönelik bir diğer proje ise kalite ve gıda güvenliği kontrollerinin yapılacağı Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi. Yatırımın 2 milyon TL’lik bir bütçesi olduğunu söyleyen Tiryakioğlu, “Ayrıca fıstık sanayimizi geliştirecek her tür çalışma depomuzun yanında kurulacak olan Fıstık İşleme Pilot Tesisi’nde yapılacak” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.