tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.05.2021

Türkiye’de biyolojik mücadelenin ilk yılları

Türkiye’de biyolojik mücadelenin ilk yılları

Türkiye’nin 1910 yılında ithal ettiği gelin böceği, tarımda biyolojik mücadelenin ilk örneğiydi. İlk yerli faydalı böcek ise Halkalı Ziraat Mektebi’nde üretildi.

Tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele etmek her devrin en önemli konularının başında geliyor. Bitki koruma alanında son 10 yılda hızla yaygınlaşan biyolojik yöntemlerin geçmişi de aslında oldukça eskiye dayanıyor. Özellikle yararlı böceklerle yapılan zirai mücadelenin dikkat çekici örneklerine 20. yüzyılın başlarında rastlamak mümkün.

Anadolu’daki ilk faydalı böcek denemesi

Türkiye’de de biyolojik mücadelenin 100 yılı aşkın bir geçmişi var. Anadolu’ya ilk olarak 1910 yılında yurt dışından getirilen faydalı böcekler, narenciye bahçelerinde ve bazı meyvelerde zararlı olan “torbalı koşnil” ile mücadele etmek üzere bahçelere salınmıştı. Sakız Adası’ndan getirilen Rodolia cardinalis isimli predatör gelin böceği, turunçgillerdeki zararlılara karşı başarılı sonuçlar aldı.

İlk yerli predatör üretimi Halkalı’da

Buradan hareketle ilerleyen yıllarda biyolojik mücadele salt yurtdışı merkezli değil, Halkalı Ziraat Mektebi’nde üretilen böceklerle de yerli bir faaliyet alanına dönüştürülmüştü. Fotoğraflarda, 20. yüzyılın ilk yıllarında bağ asmalarında karşılaşılan kömür hastalığı, delice otu, tarla hardalı, yabani yulaf, patates hastalığı gibi zararlı otlar ve hastalıklar görülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.