tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.11.2016

İşsizliğe karşı tarımsal mikrogirişimcilik

İşsizliğe karşı tarımsal mikro-girişimcilik

En hızlı istihdam kaybı tarımda yaşanırken, topraktan uzaklaşanlar bu kez de işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya.

Adana’da tarım kökenli nüfusun işsizlik sorununa yönelik bir proje başlatıldı. Tarımsal Mikro-Girişimcilik Projesi adını taşıyan proje kapsamında belli tarım ürünlerine yönelik olarak deneme ekimleri, üretici eğitimleri ve Ar-Ge çalışmaları yapılacak.

Çukurova Üniversitesi, Adana Ticaret Odası ve Adana Tanıtım ve Kalkınma AŞ’nin (ATAK) ortak girişimi olan proje üç aşamadan oluşuyor. “Projeyi tarım çevreleri ve iş dünyası ile paylaşıp bir modelleme oluşturmayı düşünüyoruz” diyen ATAK Genel Müdürü İlhami Günsel, projenin çıkış noktasının Adana’da tarım kökenli işsizlik ve göç oranlarındaki hızlı artış olduğunu söyledi.

İşsiz nüfusun en yoğun olduğu bölgelerden biri

Türkiye’de en hızlı istihdam düşüşü tarım sektöründe yaşanıyor. TÜİK’in Eylül ayında yayınladığı rapora göre Haziran 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında yaklaşık 421 bin kişi tarımdan uzaklaştı. Bu 1 yıl içinde tarımsal nüfusun yüzde 8 oranında azaldığı anlamına geliyor.

Adana ve Mersin’i kapsayan TR62 bölgesi Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgelerden biri. Mart 2016 verilerine göre Türkiye’de işsiz nüfusun oranı yüzde 10,3 iken TR62 bölgesinde yüzde 9,8. Aynı bölgede yaşayan nüfusun yüzde 21,3’ü tarım alanında istihdam ediliyor.

Türkiye’de mikro ölçekli işletmelerin oranı yüzde 99

“Mikro-girişimcilik” kavramı düşük bütçe ve çalışan sayısına sahip işletmeler için kullanılıyor. Yerel ürünlerin mikro-işletmelerin geliştirilmesi, Türkiye’de Avrupa Birliği (AB) müzakere süreci temelinde TKDK tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Programı’nın (IPARD) da bir parçası.

AB’de mikro-girişimler, 2 milyon Euro’dan az bilanço ve 10’dan az personele sahip işletmeler olarak tanımlanıyor. AB’de mikro ölçekli işletmelerin oranı yüzde 93. Türkiye’de ise bu oran yüzde 99’un üzerinde.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.