tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.11.2016

Nematoda karşı biyolojik umut

Nematoda karşı biyolojik umut

Tarım arazilerinin baş belası olan kök lezyon nematodlarına karşı bakteriler yoluyla biyolojik mücadele yürütmek mümkün olacak.

Dünya genelinde en çok yayılım gösteren zararlı gruplarından olan lezyon nematodları patates, havuç, buğday gibi tarla bitkilerinin yanı sıra yeşillik sebzeler, turunçgiller ve çilek gibi ürünleri de olumsuz etkiliyor. Bitkilerin kök aksamını hedef alan bu zararlılar gıda güvenliği açısından da risk oluşturuyor.

ABD’de yapılan bir çalışma ise kök lezyon nematodlarınına karşı çok yönlü mücadelenin mümkün olabileceğini ortaya çıkardı. En sık görülen türlerden biri olan Pratylenchus penetrans üzerine çalışan Oregon Üniversitesi’nden araştırmacılara göre bakteriler nematodlara karşı biyolojik bir silaha dönüşebilir!

Konukçu bakteriler mücadeleyi içeriden yürütecek

Wolbachia adı verilen bakteriler dünya genelinde böcek, örümcek ve solucanların yüzde 60’ının bünyesinde konukçu olarak yaşamını sürdürüyor. Nematodlarda da yaygın olarak görülen bu konukluk aslında karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı!

nematoda-karsi-biyolojik-umut2.jpg

Ancak yeni keşfedilen bir Wolbachia cinsinin nematodun gizli düşmanı olabileceğini söyleyen bitki bilimci Dee Denver, “Bu bakteriler, konuk oldukları organizmaların üreme biçimine etki ederek dişi nüfusunun artmasına sebep olabiliyor. Bu da onları etkili bir biyolojik mücadele aracı olarak kullanabileceğimizi gösteriyor” diyor.

Sivrisineklerdeki uygulama örnek oldu

Brezilya ve Kolombiya’da sivrisinek nüfusunu kontrol altına almak için hali hazırda bazı Wolbachia bakterilerinden faydalanılıyor. Benzer bir yöntemin bitki koruma amacıyla da uygulanabileceğini söyleyen Denver’a göre bundan sonraki aşama kök lezyon nematodlarına konuk olan bakteri nüfusunun saptanması olacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.