E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Şubat sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-10-31 07:02:48
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çay atıklarından tekstil boyası üretildi. Çay lekesinin zor çıkan bir leke olduğunu bilen ve bundan yola çıkan araştırmacılar, çay fabrikalarında işlenen ürünlerden kalan ve normalde gübre olarak kullanılan çay atıklarını değerlendirmeye karar verdi. Selülozik ve protein elyaflar üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar, çayın katkılı ve katkısız tekstil ürünlerinde güzel sonuçlar verdiğini görünce, daha büyük kıyafetler de boyamaya başladı. Çay atıklarıyla boyamada ‘mordan’ denilen yöntem kullanılıyor. Atık çayda boyar madde oranı düşük fakat etkili. Bir daha gömlek ya da elyaftan çıkmıyor. Hem sentetik polyester elyafta hem de yüzde 100 pamukluda deneme yapan araştırmacılar olumlu sonuçlar elde etti. Yapılan çalışma sonucunda atık çayın endüstriyel olarak değerlendirilebileceği görüldü.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.