E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-10-28 08:52:03
Silifke’de dünyanın en faydalı meyvelerinden biri olarak kabul edilen, gen merkezi Güney Meksika ve Orta Amerika olan papaya meyvesi üretiliyor. Üzeyir Yüce isimli üretici tarafından 3,5 dönümlük kapalı sera içerisinde 1,5 yıldır papaya üretimi yapılıyor. Papaya ağaçlarının meyveleri 100 gram ile 1,5 kilogram arasında değişebiliyor. A ve C vitaminleri açısından zengin olan, şeker hastalığında şekeri dengelediği bilinen ve bu yüzden Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen meyve, Türkiye’de henüz çok fazla bilinmiyor. Papaya meyvesiyle bir televizyon programını izlerken tanışan Yüce, 1,5 yıl önce tropikal meyve yetiştirme hobisine papaya meyvesini de ekleyerek üretime başladı. Türkiye’de meyvenin yetiştirilebileceğini düşünen Yüce, meyve tohumlarını Hollanda’dan getirterek ilk denemesini açık alanda 5-6 bölgede yaptı. Fakat ağaç meyveye oturduğu süreçte kuruduğu için daha sonraki denemesini kapalı serada yaptığında meyveden verim almayı başardı. Sürekli hasat edilebilen meyve 500 papaya ağacının olduğunu ve sağlıklı meyveler yetiştirdiklerini dile getiren Yüce, meyveleri yetiştirirken sadece su verdiklerini bunun dışında kimyasal madde, gübre ve ilaç kullanmadıklarını, sadece meyvenin görüntüsünün daha güzel olması amacıyla organik potasyum kullandıklarını dile getiriyor. Bitkide yılın her ayında çiçek ve meyve olmasından dolayı sürekli hasat edilebilen papaya meyvesi, henüz çok az kişi tarafından tanındığı için pazar sorunu yaşıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.