tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.8.2015 08:53:06

Armudun geleceği dünya pazarlarında

Armut uzun raf ömrü ile üreticilerden talep görüyor. Hoş tadı ve kokusuyla da tüketicilerden. Ancak Türkiye armut üretiminde bir türlü uzun bir yol alamadı. Yeterli ve kalilteli ürün almada sorunlar yaşanıyor. Her iki yarımkürenin ılıman iklim kuşağında yetiştirilen armut, dünyanın en önemli meyve ağaçlarından biri. Genellikle bir yaşındaki anaç armut fidanları üzerine aşılama ya da çelikleme yoluyla üretilen meyvenin dünyada bilinen yaklaşık 30 türü var. 75 yıla kadar yaşayabilen armut ağaçlarının meyve vermesi için ise 4-7 yaşına gelmesi gerekiyor.

Türkiye'de çeşit bolluğu var Giderek büyüyen ağacın aldığı yukarı doğru daralan biçim de ilginç bir şekilde meyvenin kendisine benziyor. Ancak armudun tek bir şekli yok. Aslında Türkiye’de meyvenin kategorize edilişi seçeneklerinin çokluğu bunu ele veriyor: Yağ armutları, yarım yağ armutları, bergamotlar, yarı bergamotlar, yeşil uzun armutlar, sürahi armutları, iri armutlar, paslı armutlar, misket armutları, erimez armutlar, tarçın armutları, uzun hoşaf armutları, yuvarlak hoşaf armut, uzun şıra armutları, yuvarlak şıra armutları... Dünyada elma kültürünün yayıldığı hemen her yerde yetiştirilen armut, elmalara göre sıcağa ve kurağa karşı daha az hassasiyet gösterdiğinden Akdeniz’in sıcak iklimli bölgelerinde ekonomik olarak yetiştirilebiliyor. Türkiye beşinci büyük üretici En büyük armut üreticisi ülkelerin başında, tek başına yeteri kadar geniş bölgelere sahip olan Çin geliyor, üstelik açık ara farkla! Onu uzaktan takip eden ülkeler adeta diğer tüm kıtaların temsilcileri gibi sıralanıyor: İtalya, ABD, Arjantin. 5. sırada bulunan Türkiye ise meyve üretim alanı geniş olmasına rağmen 461 bin ton ile bu başarıyı sağlayamıyor. Türkiye’de armut genellikle kapama bahçeler halinde değil, dağınık popülasyon halindeki ahlat veya yabani armutlara aşılanarak yetiştiriliyor. Bu yetiştirme özelliği, armudun anavatanlarından biri olan ülkemizde çeşit zenginliğinin korunmasında yararlı olmakla beraber; bakım işlemlerinin yeterli yapılamaması nedeniyle ağaçların sağlıklı gelişememelerine, yeterli ve kaliteli ürün vermemelerine yol açıyor. Armut pazarına dair her şey tarlasera Ağustos sayısında!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.