E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Nisan sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
24.7.2015 09:38:30
Bilim adamları yıllardır sentetik biyoloji, genetik mühendisliği ve parlama özelliğine sahip canlıları bir araya getirerek, yeni bir sürdürülebilir ışık kaynağı oluşturmayı amaçlıyor. Yıllardır yapılan uzun soluklu çalışmalar artık ilk meyvelerini vermeye başladı. Yapılan yenilikçi deneyler, bir gün evlerde lamba yerine ışık saçan bitkiler kullanılmasını sağlayacak nitelikte. Glowing Plants (Işık saçan bitkiler) isimli projenin araştırmacılarından Antony Evans, sentetik biyoloğu Omri Amirav-Drory ve bitki uzmanı Kyle Taylor, proje kapsamında ideal DNA dizilimini keşfederek istedikleri parlaklıkta ışık yayacak bitkiler büyütmeyi ve bu bitkileri tohum haline getirip insanlığa sunmayı amaçlıyor. Çalışmalar ilk olarak ateş böceğinden esinlenilerek başladı. Ateş böceğinin parıldamasına sebep olan lusiferaz-lusiferin adlı gen bitkilere transfer edilerek ateş böceği gibi parıldayan bitkiler elde edildi. Projede araştırmacılar, aynı sistemin bitkilerde işe yaraması için bir grup bakteriyi kullandı. Bakterinin genetik özelliklerinin bitkiye aktarılması sonucu proje amacına ulaştı ancak bu aktarım bitkinin sağlığını tehdit ettiği için çalışma henüz tamamlanmadı. Şu an üzerinde çalışılan bu proje oldukça gelecek vadeden bir çalışma olarak görülüyor. Dünya tarımı takip etmek için tarlasera Temmuz sayısını bayinizden istemeyi unutmayın!
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Hindistan’da özelleştirme ve desteklerin kaldırılmasını öngören yeni tarım yasasına karşı eylemlerde beşinci aya girildi. Tarımsal üretim ve işgücünde önemli paya sahip kadınların mücadeleye verdiği katkı ise büyük anlam taşıyor.
İstikrarlı bir pazar talebi olan soğan, bu avantajın yanına ihracat gücüne de eklemeye hazırlanıyor. Ancak bu potansiyeli gerçekleştirmenin önündeki engellerin aşılması gerek. Bu engellerin başında ise iki güncel sorun olan kuraklık ve yükselen girdi maliyetleri var.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.
Girdi maliyetleri ile destekler arasındaki kritik denklemi masaya yatıran tarlasera bu ay da okurlarına dopdolu bir içerik sunuyor.