tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Olası İstanbul depremi ve tarıma etkileri: Gıda güvenliği tehlikede mi?

24.04.2025

Olası İstanbul depremi ve tarıma etkileri: Gıda güvenliği tehlikede mi?

Olası İstanbul Depremi ve Tarıma Etkileri: Gıda Güvenliği Tehlikede mi?

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, yalnızca sanayi ve ticaretin değil, aynı zamanda kırsal üretimin de merkezi konumunda. Ancak uzmanlar, olası büyük bir İstanbul depreminin yalnızca şehir merkezini değil, çevresindeki tarım arazilerini, hayvancılık faaliyetlerini ve dolayısıyla ülke genelindeki gıda güvenliğini de tehdit edebileceği konusunda uyarıyor. 

İstanbul’un kırsal yüzü gözden kaçıyor

Silivri, Çatalca, Arnavutköy ve Şile gibi ilçeler, İstanbul’un taze gıda ihtiyacının büyük kısmını karşılayan üretim bölgeleri arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mine Aydoğan, bu üretim alanlarının yalnızca yerel değil, Marmara ve Trakya bölgeleri için de kritik olduğunu vurgulayarak, “Bu hat koparsa sadece İstanbul değil, bölge aç kalır,” uyarısında bulunuyor.

Tarımsal altyapı depreme hazır değil

Kırsal altyapı uzmanlarına göre, sulama sistemleri, kırsal yollar, soğuk hava depoları ve lojistik rotalar, büyük bir depreme karşı oldukça kırılgan. Tarımsal altyapı danışmanı Ziraat Mühendisi Ayşe Durmuş, özellikle soğuk zincir sistemlerinin çökmesi durumunda pazara ürün sunmanın imkânsız hale geleceğini belirtiyor.

Hayvancılıkta ciddi kayıp riski

Bölgede bulunan binlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvan, ahırların yıkılması veya yem-su temininin kesilmesi durumunda telef olabilir. Kırsal kalkınma uzmanı Dr. Erkan Tufan, küçük aile işletmelerinin böyle bir felaketi kaldıramayacağını, bu durumun kırsaldan kente göçü tetikleyebileceğini ifade ediyor.

Gıda fiyatlarında artış ve enflasyon tehlikesi

Tarımsal üretim ve dağıtım zincirindeki olası bir aksama, Türkiye genelinde sebze, meyve ve süt ürünleri fiyatlarında %20 ila %40 arası artışa neden olabilir. Uzmanlar, gıda enflasyonunun özellikle dar gelirli grupları etkileyeceğini vurguluyor.

Çözüm: Afet planlarında tarım sektörüne de yer açılmalı

Tüm uzmanlar, afet senaryolarının sadece konut ve şehir planlamasına odaklanmaması gerektiği konusunda hemfikir. Tarım altyapısının güçlendirilmesi, alternatif lojistik rotalarının hazırlanması ve çiftçiye yönelik afet sonrası destek mekanizmalarının kurulması gerektiği belirtiliyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.