tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.11.2019

Şura kararları tarıma dair ne söylüyor?

sura-kararlari-tarima-dair-ne-soyluyor3.jpg

Türkiye’de gerçekleşen üçüncü Tarım Şurası kararları açıklandı. 60 maddelik sonuç bildirgesinde üretim planlanmasının devlet güvencesi altına alınacağı belirtilirken; Su Kanunu, akıllı tarım ve stratejik üretim ise dikkat çeken başlıklar arasında.

Türkiye tarımına dair uzun vadeli strateji ve planların belirlenmesi amacıyla toplanan Tarım ve Orman Şurası üç günlük maratonun ardından tamamlandı. 15 yılın ardından ilk kez düzenlenen ve Türkiye’nin üçüncü tarım şurası olan çalışma sonucunda alınan kararların yer aldığı Tarım ve Orman Şurası Sonuç Bildirgesi, Türkiye tarımının yol haritasının ne yönde olacağına dair ipuçları veriyor.

5 yıllık plan 25 yılı belirleyecek

Son olarak 2004 yılında gerçekleşen Tarım Şurası’nın üçüncü kez toplanması için karar geçtiğimiz yıl alınmıştı. Şuranın amaç ve kapsamının Resmi Gazete’de yayımlandığı Mayıs ayının ardından ise tarım sektörünün tüm aktörlerini süreç dahil etmek için çalışmalar başlamıştı.

O tarihten bu yana geçen sürede üreticiler, tüketiciler, sektör çalışanları ve akademisyenlerden gelen tarıma dair toplam 30 bin öneri, oluşturan 21 farklı komisyon tarafından değerlendirmeye alındı. Komisyonlar tarafından hazırlanan raporların ve 3 gün süren şura toplantıların sonucunda ise önümüzdeki 5 yılın tarımsal planı belirlenirken, alınan kararların etki alanının 25 yıllık bir süreci kapsadığı belirtiliyor.

sura-kararlari-tarima-dair-ne-soyluyor2.jpg

Fiyatta istikrar için stok takip sistemi

Toplam 60 maddeden oluşan Sonuç Bildirgesi bitkisel üretim, gıda güvenliği, teknolojik dönüşüm dahil olmak üzere pek çok başlığı kapsıyor. “Sürdürülebilirlik” ve “stratejik üretim”in en çok vurgulanan kavramlar olduğu bildirgede, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen arazi bankacılığı ve toprak bilgi sistemine dair planların hazırlanması öngörülüyor.

Şura kararları arasında, ülke tarımının en köklü sorunu olan üretim planlamasının bir devlet politikası haline getirilerek güvence altına alınması gerekliliği vurgulanıyor. Tarımsal ürünlerdeki fiyat istikrarsızlığa dair ise “Serbest piyasa düzeni içinde tarımsal ürünlerde fiyat spekülasyonlarının önüne geçilmesi için stok takip sisteminin oluşturulması” öneriliyor.

sura-kararlari-tarima-dair-ne-soyluyor4.jpg

Akıllı tarım uzmanları yetiştirilecek

Bilişim teknolojisinin tarım sektörüne entegre edilmesine dayalı “akıllı tarım” konsepti de Şurada merkeze alınan hedefler arasında. Akıllı tarım konusunda yetişmiş üretici, mühendis ve ara eleman sayısının özel programlar uygulanarak arttırılması kararının yanı sıra, tarımsal Ar-Ge alanında da kamu, özel sektör ve üniversiteleri kapsayacak yeni bir kurumsal yapı oluşturulacağı belirtiliyor.

Su Kanunu çıkarılacak

Şura kararlarında en dikkat çekici noktalardan birini ise hazırlanması istenen Su Kanunu oluşturuyor. Su kaynaklarının daha verimli yönetilmesi ve hukuki altyapının sağlanması için Su Kanunu’nun çıkarılacağı belirtilen sonuç bildirgesinde, ayrıca yeni sulama yatırımlarının 25 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

sura-kararlari-tarima-dair-ne-soyluyor1.jpg

Organik gübre ve biyolojik mücadeleye teşvik

Son yıllarda kullanımı hızla artan organik ve organomineral gübrelerin üretim ve kullanımının teşvik edileceği belirtilirken, “Kimyasal gübre ithalatının ve çevre kirliliğinin azaltılması” ve “Biyolojik ve biyoteknik zararlı mücadelesinin yaygınlaştırılması” da maddeler arasında kendine yer buldu.

Dördüncü şura 5 yıl sonra

Son yıllarda pek çok ülkenin tarım sektöründe görülen “arazi kiralama” trendi de Şura kararları arasında kendine yer buldu. “Dış ticarette sürekliliği sağlama ve yabancı ülkelerde stratejik anlamda üretimin teşvik edilmesi için arazi kiralamalarının devam edilmesi” salık veriliyor. Alınan karara göre bir sonraki tarım şurası ise 2024 yılında düzenlenecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.