tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.11.2018

Bu denizanası suda tarımı sevdirecek

Bu denizanası suda tarımı sevdirecek

İtalya’da tamamıyla geri dönüşüm prensipleriyle tasarlanan yüzer sera, düşük bütçeyle verimli ve sürdürülebilir bir tarım için yepyeni bir konsept örneği oluşturuyor.

Son yıllarda birbiri ardına geliştirilen yeni teknolojiler su yüzeyinde bitkisel ürün yetiştirmeyi hayal olmaktan çıkardı. Ancak üretimi karadan denizlere, hatta okyanuslara taşıyan bu modern topraksız tarım örnekleri, henüz çoğunlukla yüksek bütçeli projeler olarak hataya geçiriliyor.

İtalya’da endüstriyel tasarımcılar ile bitki bilimcilerini bir araya getiren Pnat isimli “think tank”te geliştirilen yüzer sera ise bu durumu tersine çevirmeye aday. Jellyfish Barge (Denizanası Mavnası) adını taşıyan bu sera düşük bütçeli teknolojiler, geri dönüşüm malzemeler ve güneş paneli gibi sürdürülebilir sistemleri bir araya getiriyor.

Tasarruf ve verimi buluşturuyor

70 metrekare genişliğindeki bu ufak sera, adına yakışır şekilde biçim itibariyle gerçekten de bir denizanasını andırıyor. 96 adet geri dönüşümlü plastik bidon sayesinde su üzerinde duran ahşap bir platform üzerine kurulu serada, bitkilerin doğal yetişme süreçlerini sağlayacak her türlü koşul mevcut.

bu-denizanasi-suda-tarimi-sevdirecek2.jpg

Denizdeki dalgayı enerjiye dönüştürüyor

Serada enerji üretimi için güneş ışığının yanı sıra rüzgar tribünü ve sudaki dalga hareketlerini elektrik enerjisine dönüştüren teknolojilerden yararlanılıyor. İskele etrafında yer alan 7 adet güneş enerjili damıtıcı ve desalinasyon (tuzdan arındırma) sistemiyle ise günde 150 litreye kadar su tedarik etmek mümkün. Üretimin hidroponik sistem ile yapıldığı sera içinde ise otomasyon sistemi sayesinde yüzde 70 oranında su tasarrufu sağlanıyor.

İki aileyi doyurmak mümkün

“Denizanası”nı diğer geleneksel hidroponik seralardan ayıran özellik, su ve enerjinin yanı sıra tarım arazilerinden de tasarruf sağlaması. Kentlere yakın bölgelerde kurulu hidroponik seralar gibi su, enerji ve toprağa bağımlı olmadıklarını söyleyen Pnat CEO’su Camilia Pandolfi, “Geliştirdiğimiz tasarım kullanıcıya geleneksel hidroponik sistemlerden çok farklı bir deneyim sunuyor” diyor.

Tek bir yüzer sera modülüyle 2 ailenin gıda ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceğini belirten Pandolfi, en geç 3 yıl içinde ticari olarak hizmete sunulacak seranın özellikle gıdada ithalata bağımlı olan ülkelerde en az su, enerji ve toprakla yerel ürün üretmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.


Yorumlar
  • satılmıs uygur

    Hade ordan ben dere yatağana ekim yapıyom, normal hasadın 50 katını veriyo sular gelen eylüle doğru hasat yapıyom

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.