tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.9.2018

Sulamada tasarruf toprağın altında gizli

Sulamada tasarruf toprağın altında gizli

2. BÖLÜM: Suyun ve verimin yeni kahramanı

Türkiye’de 15 yıldır kullanılan toprak altı damla sulama sistemleri yalnızca su tasarrufu değil enerji, bitki verimi, hatta yabancı ot kontrolüne dahi imzasını atıyor. İşte özellikle mısır ve yoncada hızla yaygınlaşan bu teknolojinin dikkat çeken özellikleri.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre tatlı su kaynaklarının yüzde 70’i tarımsal sulamada kullanılıyor. Sulamada yenilikçi çözümler bu kıymetli kaynakların akılcı kullanımını ve üreticilerin girdilerde tasarruf yapmasını sağlıyor. Tarımsal sulamada son yılların en yenilikçi çözümü ise toprak altı damla sulama sistemi.

Bu sistem damla sulama sistemlerinin tüm avantajlarını da aşan bir dizi artıya sahip. Bunların başında sulamayı zorlaştıran arazi yapısı, iklim ve elverişsiz su kaynağı gibi sorunları ortadan kaldırması geliyor. Sistemin bir diğer artısı da su doğrudan bitkinin kök bölgesine ulaştığı için verimde artış sağlaması.

İlk denemeler 60 yıl önce başladı

Toprak altı damla sulamanın tarımda kullanımına ilişkin ilk bilimsel çalışmalar 1959’da ABD’de başlamıştı. Patates ve turunçgillerde yapılan bu denemelerde en çok karşılaşılan sorunlar düşük eş su dağılımı ile bakım ve onarım zorluğuydu. 80’lere gelindiğinde ise plastik endüstrisi ve sulama ekipmanlarında teknolojik ilerlemeler sisteme olan ilgiyi canlandırdı.

sulamada-tasarruf-topragin-altinda-gizli1.jpg

Bu şehirler sistemi yakından tanıyor

Yeni tasarımların başarılı sonuçlar vermesi ve su tasarrufuna yönelik ihtiyacın artmasıyla son 20 yılda sistemin ticari kullanımı yaygınlaştı. Türkiye’de de 15 yıl önce kullanılmaya başlayan toprak altı damla sulamanın bugün en yaygın olduğu bölgeler Gaziantep, Konya, Karaman, İzmir, Manisa ve Samsun olarak sıralanıyor.

Maliyet 5 yıl içinde karşılanıyor

Toprak altı damla sulamanın ilk girdi maliyeti arazinin büyüklüğü, kurulacak sistemin özellikleri, su kaynağının ve toprağın yapısına göre değişiyor. Sistemin kendi maliyetini çıkarma süresi ise 4-6 yıl arasında değişiyor. Kuruluş aşamasındaki görece yüksek maliyete rağmen, toprak altı sulamanın avantajları üreticilerin sisteme ilgisini gün geçtikçe arttırıyor.

Su tasarrufu ve yabancı ot kontrolü sağlıyor

Araziye kurulumu uzmanlık isteyen toprak altı sulama sistemleri doğru şekilde uygulamaya geçirildiğinde suyun verimli kullanımı için biçilmiş kaftan. Toprak yüzeyinden buharlaşma, yüzey akışı ve sızma gibi aksaklıkları ortadan kaldıran sistem, atık suların ve kalitesi düşük su kaynaklarının da sulamada kullanılmasına da imkan veriyor. Toprak üstü sulamaya göre yüzde 46 oranında daha fazla alanı ıslatan toprak altı damla sulama, bu sayede toprak yüzeyinin kuru kalmasını sağlayarak yabancı otların gelişimini ve aşırı sulamadan kaynaklanan hastalıkları engelliyor.

YARIN: Toprak altı damla sulamanın diğer avantaj ve zorlukları


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.