tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.1.2018

Fındık 2018’e soru işaretleriyle girdi

findik-2018-e-soru-isaretleriyle-girdi2.jpg

Düşük alım fiyatları ve külleme nedeniyle 2017 fındık üreticileri için zorlu geçti. Türk fındığının en önemli alıcısı Ferrero’nun yeni tedarikçi arayışı nedeniyle de fındığın geleceği belirsizliğini koruyor.

Külleme hastalığı, 10 TL bandını aşamayarak beklentilerin altında kalan alım fiyatları ve Şili’de artan üretim derken 2017’nin en çok konuşulan tarım ürünlerinden biri fındık oldu. Türk fındığının en önemli alıcısı konumundaki Ferrero şirketinin yeni tedarikçilere yönelmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımını geçici olarak durdurması gibi konularla gündemdeki yerini koruyan fındık, görünen o ki 2018’de de konuşulmaya devam edecek. 

Küresel pazarda işler kızışırken

Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Türkiye bu alanda yıllardan beri pazarın en büyük oyuncusu. Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 30’u ise İtalya merkezli Ferrero SpA tarafından alınıyor. Son dönemde Türk pazarına bağımlılığını azaltmak için yeni tedarikçi arayışlarına giren şirket, fındık üretim alanlarının genişletilmesi amacıyla Sırbistan, Şili, Avusturalya, Güney Afrika ve ABD’nin New Jersey eyaletinde çalışmalar yürütmeye başladı.

Yeni rakip Kanada mı olacak?

Kanada hükümetiyle birlikte Ontario bölgesinde bir proje başlatan ve projeye 500 bin Kanada doları destek veren Ferrero, 2027’ye kadar Kanada’daki toplam fındık üretim alanlarını 10 bin hektara yükseltmeyi hedefliyor.

findik-2018-e-soru-isaretleriyle-girdi1.jpg

Şirketin İnovasyon ve Stratejik İş Birimleri Başkanı Aldo Uva yaptığı açıklamada, Türkiye’deki fındık bahçelerinin yaşlı olması sebebiyle verimliliğin her yıl yüzde 10 ila 15 oranında düştüğünü vurguladı. Karadeniz bölgesinde sözleşmeli üretim yapan Ferrero şirketinin yürüttüğü yeni çalışmalar ve açıklamalar üreticilerin kafasında soru işaretlerine neden oluyor.

Hastalık ve depolama kaynaklı sorunlar yaşanıyor

Geçtiğimiz yıl, hem külleme hastalığı nedeniyle hem de Mayıs ayında TMO’nun açıkladığı fiyatların beklentilerin altında kalmasıyla üreticiler için zorlu olmuştu. TMO, Aralık ayı içinde de Ordu’daki depolarda bakım işlemleri nedeniyle alıma 20 gün ara verdiğini açıklamıştı. Tüm bu zorlu gündemler nedeniyle belirsiz bir tablo çizen fındıkta suların durulup durulmayacağını ise 2018 yılı gösterecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.