tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.11.2017

Bu teknoloji zararlı mücadelesini nokta atışına dönüştürecek

Bu teknoloji zararlı mücadelesini nokta atışına dönüştürecek

Danimarka’da geliştirilen lazer ışınlı sensörler zararlıları bitkiye konmadan önce tespit ediyor. Bu yöntemle ilaç kullanımı en aza inerken yararlı böcekler de korunmuş olacak.

Avrupa’da genç bir ekibin geliştirdiği sensör teknolojisi, bitki korumanın uygulamalarının en büyük handikaplarını ortadan kaldırmaya aday. FaunaPhotonics isimli bu sistem, arazide bulunan zararlıları gerçek zamanlı takip edip zaman ve pestisitten tasarruf ederek yok etmeyi başarıyor.

Çok daha erken müdahale mümkün olabilir

Danimarkalı girişimci Frederik Taarnhøj’un öncülüğünü yaptığı FaunaPhotonics, lazer ışınları kullanılan optik sensörlerin yardımıyla arazideki zararlı aktivitesini anbean görüntüleyerek erken müdahale şansı veriyor. Sistem, tespit edilen canlıların hangi tür olduğu bilgisini de üreticiye vererek, başta arılar olmak üzere yararlı böceklerin istem dışı imhasını da önlemiş oluyor.

Böceklerin türüne de tespit ediyor

Lazerli mücadele yöntemi Aarhus Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında yonca üretilen arazilerde test ediliyor. Tarlaya yerleştirilen sensörlerin böcek türlerini belirleyip sınıflandırdığını söyleyen Taarnhøj, sınıflandırmada kullanılan algoritmanın doğruluğu arttırıldığında sistemin tam uygulanabilir hale geleceğini belirtiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.