tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.4.2017

Serada iklim koşulları baştan yazılıyor

Serada iklim koşulları baştan yazılıyor

2. BÖLÜM: Her serada farklı bir coğrafya mümkün!

Seralarda kullanılan iklimlendirme sistemleri bitki için en ideal hava koşullarını sağlıyor. Böylece ürün ve verim kayıpları en aza indiriliyor.

Teknolojik gelişim tarımsal üretimin her aşamasında yepyeni olanaklar yaratıyor. Traktörler akıllı traktörlere dönüşüyor, drone’lar tarım arazilerinde boy gösteriyor, üstün nitelikli tohumlar hastalık ve zararlılarla mücadele kendileri aktif rol üstleniyor.

Ancak teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, tarım yine de toprak ve iklim koşullarına hala sıkı sıkıya bağlı. Zorlu veya beklenmedik iklim koşulları ürün kayıplarına neden oluyor. Örtü altında don, dolu gibi olaylardan etkilenme riski daha az olsa da, ısı farklılıkları sera ürünlerinde de verim düşüklüğüyle sonuçlanıyor . İşte bu noktada iklimlendirme sistemleri devreye giriyor.

İzlanda’da muz, Afrika’da brokoli üretmek mümkün!

Seralarda kullanılan iklimlendirme sistemleri bitkiler için en ideal ısı, nem ve hava koşullarını sağlıyor. Bir anlamda üretim yapılan arazide iklim koşulları baştan yazılıyor! İzlanda’da muz yetiştirilen ya da Afrika kıtasında kuzey iklimlerine özgü sebzeler yetiştirmeyi olanaklı kılan seralar bu sistemlerin kullanıldığı en çarpıcı örnekler.

serada-iklim-kosullari-bastan-yaziliyor.jpg

Bitkiye göre ısı ve nem ortamı sağlanıyor

Ancak iklimlendirme sistemleri artık böylesi nadir örneklerden ibaret değil. Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de örtü altı üretime entegre edilen ve üreticiye uzun vadede kazanç olarak geri dönen sistemler yaygınlaşmaya başladı.

İklimlendirme sistemleri sera içindeki iklim koşullarının otomasyon sistemiyle kontrol edilmesi anlamına geliyor. Bu da üretime konu olan hangi bitki ise onun ihtiyacı olan koşullarının yaratılması demek.

Verim ve kalite olarak geri dönüyor

Aslında bu tip otomasyon sistemleri farklı tesislerde farklı amaçlarla uzun yıllardır kullanılıyor. Ancak iklimlendirme teknolojilerinin son yıllarda hızla gelişme gösterdiğini ve tarımda yaygınlaştığını söyleyen Mekoser Seracılık'tan Salih Küçükbalta, “Bitkinin istemiş olduğu iklim konforunu ne kadar iyi sağlarsanız bu size üründe verim ve kalite olarak geri döner. Böylece hedeflediğiniz mahsul tonajını alabilirsiniz” diye konuşuyor.

Sensörler yardımıyla ideal iklim

Küçükbalta, bu sistemlerin kullanılmasındaki temel amacın bir ürünü mevsimi dışında yetiştirip pazara sunmak olduğu belirtiyor. “Türkiye’de genellikle topraksız modern bir serada yapılan iklimlendirmelerde insan faktörü en aza indirilmiştir” diyen Küçükbalta, “İklimlendirme makinesi ve sera içindeki ve dışındaki sensörler ile bitkinin konforu göz önünde bulundurularak en uygun iklim sağlanıyor” bilgisini veriyor.

serada-iklim-kosullari-bastan-yaziliyor1.jpg

Uzman desteğine başvurmak gerekli

Seraya kurulacak iklimlendirme sistemi ve bu sistemin kullanımı bölgenin iklimine, seranın yapısına ve ürüne göre değişim gösteriyor. Bu nedenle bu yöne yatırım yapmak isteyen üreticilerin uzman desteğinden faydalanması gerekli. Küçükbalta, “Öncelikle sistemin bu işin uzmanları tarafından kurulması önemli. Sistemi kullanacak personelin tecrübeli olması veya gerekli eğitimi almış olması da önemli” diyor.

YARIN: Serada iklimlendirmenin sistemlerinin avantajları ve maliyeti


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.