E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Şubat sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-10-16 08:14:38
2015 yılı kimi üreticiler için kayıp bir sezon olsa da, kimileri için yüksek kazancın sembolü oldu. Sebzenin üç büyükleri olan domates, hıyar ve biberde en çok kazandıran çeşitleri araştıran tarlasera, gelecek sezon için de ipuçları veriyor. Türkiye’de üretici olmak, tıpkı tahterevalliye binmiş bir çocuğu andırıyor. Karşısındaki uca oturan kişinin ağırlığı değiştikçe, çocuk da aşağı ve yukarı doğru hareket ediyor. Ancak hiçbir zaman sabit kalmıyor! Zaten oyunun kuralı da bunu gerektiriyor. Halbuki tarımda yaşanan iniş ve çıkışlar üreticinin cebine zarar veren faktörlerden. Bir yıl kazandıran ürün diğer yıl kazandırmayınca, üretici beklenmedik kayıplarla karşılaşıyor. Yetiştirilen üründen yeterli kazancın sağlandığı yıllarda ise yüzlerden gülümseme eksik olmuyor. Peki, 2015 yılında üreticisine en çok kazandıran sebzeler hangileri oldu? Bu sorunun cevabını arayan tarlasera, gelecek sezon için de ipuçları veriyor. Kazandıran çeşitler Türkiye’de sebze denilince akla ilk gelen ürünler domates, hıyar ve biber oluyor. Hemen her sofranın vazgeçilmezi olan ve birçok çeşide sahip olan bu sebzelerin bazı çeşitleri bu yıl üreticisine yüksek kazanç getirdi. Genta Ar-Ge ve Ür-Ge Müdürü Gökçe Atalay, 2015 sezonunun yıldızı olan bu çeşitleri şöyle sıralıyor: “Bu sezon ortalamalarına göre dekar verimleri ve üretici kazancına baktığımızda domateste en çok kazandıran 180-200 g’lık standart yuvarlak domates, hıyarda da boyu 16-18 cm olan beith alpha çeşidi oldu. Biberde ise ikili bir durum söz konusu. Kıl sivri biberler yüksek fiyattan satılırken, dolma biber de bu yıl oldukça iyi kazandırdı."
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Afrika ve dünyanın tropik bölgelerinde yaygın biçimde tüketilen gölevez Türkiye’nin güney kesimlerinde ekim alanlarını genişletmeye başladı.
Zirai mücadelede kullanılan araçlara ilişkin yeni yönetmelik taslağı, insansız hava araçları ve drone’ların bitki koruma uygulamalarında kullanımını düzenliyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.