tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.4.2018

Sebzede tüketici tercihleri belirleyici olacak

sebzede-tuketici-tercihleri-belirleyici-olacak1.jpg

tarlasera’nın görüştüğü HM.Clause Genel Müdürü Fırat Eminoğlu, gelecekte sebze pazarında tüketici tercihlerinin karar mekanizmasındaki en büyük etken haline geleceğini söylüyor.

HM.Clause Türkiye’de sebze tohumculuğunun en önemli markalarından biri. Tohumculuk alanında uzun bir kariyere sahip olan ve son olarak HM.Clause Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Fırat Eminoğlu, markalaşma ve pazarlama alanındaki eksiklerini giderdiğinde Türkiye’nin tohumculuk profilinin büyük bir dönüşüm geçireceğini dile getiriyor.

Türkiye’de tarım sektörü içerisinde tohumculuğun oynadığı rolü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tohum bizim için hayatın başlangıç noktası. Her şey tohumla başlıyor. Tohumun olmadığı yerde zirai üretim de olmayacak, gübre kullanılamayacak, alet ve ekipmanlar kullanım dışı kalacak. Bu durumdan ithalat ve ihracat etkilenecek. Tohum tarım ekonomisinde kilit noktada. Bu nedenle, iklim ve çevre koşullarının değişkenlik gösterdiği günümüzde, bu şartlara adapte olan, üreticilerin ihtiyaçlarına cevap verecek özelliklerde çeşitlerin geliştirilip, piyasaya arz edilmesi büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin sebze tohumculuğu alanındaki potansiyeli yeteri kadar değerlendiriliyor mu?

Markalaşma ve pazarlama anlamında eksiklerimizin olduğunu düşünüyorum. Bunun temel sebebi ise Türkiye’de kooperatifçilik kavramının oturmuş olmaması ve üretim planlamasının doğru şekilde yapılmaması. Organize olamadığımız için bu sene hangi ürün para ettiyse tüm üreticiler hiç düşünmeden aynı ürünü yetiştirmeye çalışıyor. Dolayısıyla arzda büyük bir artış olunca, fiyatlar da otomatikman düşüyor. Yine markalaşamadığımız için ürettiğimiz ürünün pazarlamasında doğru satış kanallarını yeterince kullanamıyoruz. Üretimi sadece iç tüketime yönelik değil, ürünü bir marka haline getirip yurtdışı kanallarını da hedefleyerek geliştirirsek satış ağımızı da arttırabiliriz.

sebzede-tuketici-tercihleri-belirleyici-olacak2.jpg

Türkiye’de karar verici mekanizmaların da süreç içerisinde değiştiğini görüyoruz. Dünyadaki örnekleri ile karşılaştırınca, hallerin bu noktada artan önemini yorumluyorsunuz?

İlerleyen dönemde karar verme mekanizmasında en büyük etkenin son tüketici tercihleri olacağına inanıyorum. Günümüzde tüketiciler daha seçici davranmaya başladı; ürünlerde lezzet ve aroma arıyor. Bu durum artış gösterdikçe karar verici mekanizma son tüketici olacak; üreticiler ve dağıtım kanallarını yönetenler de sektörde kendilerine yer edinmek için bu talebe uygun ürünleri yetiştirip talebi karşılamaya çalışacak.

Üreticiler şu anda ürün planlaması noktasında yeterli bilinç düzeyine sahip değil. Eskiden durum daha da kötüydü fakat yıllar içinde yavaş yavaş düzeldiğini görüyoruz. Siz bu süreci nasıl görüyorsunuz?

Geçmişle kıyasladığımızda üreticilerimiz daha bilinçli fakat ne yazık ki bu bilinci deneme-yanılma yöntemiyle kazanıyorlar. Bu da maalesef ekonomimizde kayıplara neden oluyor. Üreticinin doğru kararlar verebilmesi için bizim firma olarak hedeflerimizden biri de var olan tecrübemizi üreticilerimize aktararak planlama anlamında kendilerine destek olmak.

Ürünün pazarlanma aşaması da bu konuda bir problem yaratmıyor mu?

Ürünün pazarlanma aşaması sadece ülkemiz için değil, dünyada da büyük öneme sahip bir konu. Başarılı bir pazarlama için profesyonellerin yardımıyla yapılacak ürün ekim planlaması büyük önem taşıyor. Bu planlamayı doğru yapabilmek için pazarın tüm aktörlerinin bir araya gelip görüş alış-verişinde bulunmaya daha fazla önem vermesi gerekiyor. Bir araya gelmenin nasıl sonuçlar doğurabileceğine ilişkin şöyle bir örnek verebilirim.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.