tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.1.2016

HES’in bedelini yine tarım arazileri ödedi

HES’in bedelini yine tarım arazileri ödedi

Kastamonu-Hanönü’nde HES kanalında yaşanan su sızıntısı nedeniyle çevrede bulunan tarım arazileri zarar gördü. Söz konusu HES ile ilgili 2012 yılında açılan iptal davası açılmış ama sonuç alınamamıştı.

Karadeniz’de hidroelektrik santral (HES) inşaatları doğal ve tarımsal alanları yalnızca daraltmakla ve dokusunu bozmakla kalmıyor, aynı zamanda çevrelerinde üretim yapılan arazilerini de olumsuz etkiliyor.

Kastamonu-Hanönü’de Gökırmak nehri üzerinde kurulu olan Demirci Hidroelektrik Santrali’nin bir kanalında önceki gün yaşanan su sızıntısı ve oluşan heyelan nedeniyle çevrede bulunan tarım arazileri göçük ve kanal sularının altında kaldı. Heyelandan etkilenen Sarıalan köyünde çeltik, buğday, fasulye ve sarımsak ekilen 150 dönümlük alanda hasar tespit çalışması yapılıyor.

Çeltik üretimi yapılıyor

Özellikle çeltik arazileri ile ön plana çıkan Hanönü’nde heyelanın yaşandığı bölgeyi ziyaret eden Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar ise kanalın onarımına başlandığını ve hasar tespitinden sonra üreticilerin zararlarının karşılanacağını dile getirdi.

İptal davası açılmıştı

Yapımına 2012 Eylül’ünde başlanan Demirci Hidroelektrik Santrali’nin 12 bin dönümlük tarımsal alanı yok edeceği gerekçesiyle aynı yıl içinde iptal davası açılmış ancak sonuç alınamamıştı. 2013 yılında Acele Kamulaştırma kararı alınan santralin kabulü ise henüz geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşmişti.

HES’lerin sayısı bini geçecek

Türkiye’de bugün yaklaşık 500 adet HES bulunuyor. Bunların önemli bir kısmı Karadeniz bölgesinde yer alıyor. Plan ve yapım aşamasındaki HES’lerle birlikte bu sayının bin 100’ü geçmesi planlanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.