tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.04.2022

Kendisi küçük zararı büyük

Kendisi küçük zararı büyük

Dünyanın en fazla üretilen ve tüketilen meyvelerinden olan elma, üretim alanlarında pek çok zararlı ile karşı karşıya geliyor. Üreticiler için kabusa dönüşebilecek yaprak bitleri ise sahip olduğu birden fazla tür ile elma bahçelerinde bilinçli ve düzenli mücadeleyi zorunlu kılıyor.

Bitki paraziti olarak bilinen yaprak bitleri, kanatlı veya kanatsız olarak bulunabilirken, vücut uzunlukları nadiren 3 mm’yi aşıyor, sahip olduğu ince ve zayıf bacakları ile kısa mesafelerde yürüyebiliyor fakat sıçrama yeteneği bulunmuyor. Dünyada tarım ve tarım dışı alanlarda yabancı otlar, çalı ve ağaç formundaki bitkiler ve süs bitkileri üzerinde beslenebilen bu önemli zararlılar, yaşamları boyunca ve yıl içerisinde ana ile ara konukçuları arasında göç edebiliyor. 

elma-yaprak-biti-1.jpg

Zararı farklı yollardan meydana geliyor

Konukçuları arasında elmanın da yer aldığı yaprak bitleri, sahip oldukları sokucu-emici ağız yapısı ile bitki özsuyunu emerek bitkilere doğrudan zarar verebildiği gibi fumajin, gal ve şekil bozukluklarına sebep olarak da bitkilerde dolaylı yoldan zarar meydana getirebiliyor. Türkiye’de elma bahçelerinde sıklıkla karşılaşılan yaprak biti türleri arasında elma yeşil yaprak biti (Aphis pomi), elma gri yaprak biti (Dysaphis plantaginea) ve kırmızı gal yaprak biti (Dysaphis devecta) bulunuyor. tarlasera.com, okurları için bu zararlıları ele alıyor.

Elma yeşil yaprak biti

Aphididae familyasının bir üyesi olan zararlı, yaygın olarak elma yeşil yaprak biti veya elma yaprak biti olarak biliniyor. Elma yeşil yaprak biti elmada bulunmasının yanı sıra diğer Rosaceae familyasında bulunan armut, ayva, alıç ve muşmula gibi meyve ağaçlarında da gözlemlenebiliyor. Yaşam döngüsünü tek bir konukçu bitki türü üzerinde tamamlayan bu yaprak biti türü, kışı sonbaharda elma ağaçlarının bir yıllık sürgünlerinin uca yakın kısımlarına bırakılan yumurtalarda geçiriyor. Ertesi yıl tomurcukların uyanması ile açılan yumurtalardan çıkan bu yaprak bitleri, sürgünlerin büyüyen uçlarını kolonize ederek, yaprakların kenarlarının kıvrılmasına neden oluyor. Elma ağaçlarına önemli zararlar veren bu tür, yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle özellikle genç elma ağaçlarında bodur sürgünler, meyvelerde şekil bozuklukları ve erken yaprak dökülmeleri meydana getiriyor.

Elma gri yaprak biti

Önemli elma zararlıları arasında yer alan ve ağaçlarda ciddi deformasyonlara neden olan elma gri yaprak biti, elma yetiştiriciliğinde en zararlı yaprak biti türü olarak kabul görüyor. Avrupa’da yaygın olarak bulunan bu yaprak biti türü ile ayrıca Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya’da da sıklıkla karşılaşılıyor. Özellikle bu yaprak biti türü tarafından yılın başında meydana gelen istilalar meyvelerde şekil bozukluklarına, meyvelerin küçük kalmasına ve olgunlaşamamasına neden oluyor. Ayrıca yaprakların fonksiyonlarını yitirmesine yol açan bu yaprak biti türü, sürgün üzerinde sağlıklı göz oluşumunu da engelliyor.

 

elma-yaprak-biti-2.jpg

Kırmızı gal yaprak biti

Kırmızı gal yaprak biti, dış görünüş bakımından elma gri yaprak bitini anımsatan, boyları 2-3 mm arasında değişen, mavimsi gri renkte ve vücutlarının üzeri mumsu toz ile kaplı önemli bir elma zararlısı. Kışı yaşlı dallar ve gövde kabukları altına bırakılmış yumurta döneminde geçiren bu yaprak biti türünün, tomurcukların patlaması ile açılan yumurtalardan çıkan larvaları, genç yaprakların altında koloni oluşturuyor. Yapraklarda meydana getirdikleri kırmızı lekeler ile kolayca tanınabilen bu yaprak biti türü, tercihen yaprağın küçük damarlarında besleniyor ve orta damar uzunluğunca yaprağı kıvırarak galler oluşturuyor.

Bahçenizdeki düşmanı yakından tanıyın

Başta elma olmak üzere Rosaceae familyasına ait birçok konukçu bitki üzerinde bulunan bu yaprak biti türleri ile konukçularının tanınması ve tarımsal üretim alanlarına bulaşma kaynaklarının belirlenmesi, bu zararlılar ile mücadele stratejilerinin ortaya konulmasında büyük rol oynuyor. Elma bahçelerinde ürün ve kalite kayıplarının önüne geçebilmek adına mutlaka üreticinin bahçesinde karşılaştığı bu davetsiz misafirleri yakından tanıması gerekiyor. Ekonomik kayıpların önüne geçmek ise zararlılarla mücadelede uzmanlar tarafından hazırlanmış uygun reçeteler ve doğru yöntemlerden geçiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.